Klimaat Exploitatie

Het lijkt er op dat de klimaat sceptici in het bedrijfsleven het meeste uit dit probleem proberen te halen. Op geen enkele manier wordt verantwoordelijkheid gezocht voor de eigen fouten, nog worden makkelijke oplossingen als zodaning erkend. Het probleem is artificieel, begrijpelijk, want de beste strategie voor bedrijven is over het algemeen de huidige.

Reuters meldt CEOs seek firm signal on climate change policy . Je vraagt alleen om knopen door te hakken als je de wind mee hebt. In de VS en Europa is dat ook het geval. Het Smart Grid is er goed ingeramd, het impliciete uitstel is bedongen, carbon trading is ondermijnd door de speculatieve banken.Het klimaat is aan de verliezende hand. Rockefeller doet zijn best om enige regulatie iig 2 jaar uit te stellen.

Op dezelfde manier is  nucleare energie is bezig met het op poten zetten van de grootste malinvestment in de menselijke geschiedenis. De industrie heeft een mystiek, belofte (thorium, fusie) en een lange aanlooptijd (dus uitstel en vrolijk doorgaan met verbranden). De experts in Duitsland kunnen niet eens vertellen hoe lang de centrales het zullen uithouden. Dat is een probleem voor de industie, niet voor de duitsers. De brandstof is iig bijna op, dus dat word vechten.

De optie zeewier komt langzaam op gang. Het onderzoek van zeewier en algen wordt steeds gereset met een verhaal over de enorme potentie. Al in 1976 begon in de VS door NREL een grondig onderzoek dat werd afgerond in 1996 met duidelijke conclusies. In Nederland zal dit jaar iig eindelijk worden begonnen met het aanboren van de potentie en is er een ronde voor drie bedrijven voor een commercialisatie methode van algen/zeewierkweek op de Noorzee en riviermondingen. Eindelijk. Als dat een keer van de grond komt hoeven we dit soort koppen ook niet meer te lezen EU drafts warn of biofuels’ link to hunger. Misschien moet er eens nagedacht worden over de vraag waarom de africaanse landen voedzel exporteren terwijl ze zelf voedsel hulp nodig hebben. Denk IMF en Monsato, een bedrijf waarvan een medewerker recent heeft bekend dat toxicologische studies die bij de introductie van de verkochte gifstoffen door india werd vereist varvalst werden.

Het is gewoonweg triest dat succesvol beleid de regeringen vervolgens weer in het gezicht wordt gesmeten. De autofabrikanten kondigen doodleuk aan nog 10 jaar met benzine, gas en diesel te willen rondzooien omdat ze ten slotte emissie targets hebben, en die kun je ook zonder electrisch halen.

De bottom line is dat subsidies niet werken. wat wel werkt is onafhankelijk, verstandig beleid. Helaas is de nederlandse politiek danig ingepeperd dat we een Smartgrid nodig hebben, dat laagwaardige warmte nergens vandaan te halen is (zeker niet de zon). Google maakt zich op on van de hele wereld electriciteitsgebruiksinformatie te winnen via zn. Google power. ELk apparaat kan mbv. wat electronica aangeven hoeveel het gebruikt. Men moet zich echter afvragen waarom er niet gewoon wordt gezorgd voor een energie overschot zoals we jaren hadden, ipv te proberen energie gebruik de spil te maken van onze samenleving.  

Als we ons niet gaan afvragen waar ons verstand zit spinnen we ons in een steeds dwangmatiger systeem vast. Het is goed dat het banksysteem momenteel aan het kantelen is, want de groeidwang die daar vanuit is gegaan heeft al veel schade aangericht. Het leven gaat door, ook zonder leningen. Nu is het tijd om de energie leveranciers te vragen of ze misschien willen ophouden ons voor te liegen over de kosten en noodzaak van een Smartgrid, wind op zee enz. Dan kunnen we met zijn alle op zoek naar schone welvaart. 

Leave a Reply