Warmte van de Zon

De zon schijnt weer. Volgens SenterNovem (Agentschap nl) minstens 850 uren per jaar in Nederland. Deze energie kan wel met zonne PV worden afgevangen, een technologie die nog maar 15% efficientie heeft en die drie tot vijf jaar nodig heeft om de energie investering terug te verdienen.

Direct gebruik van zonnwarmte (met zonneboilers of zonneconcentrators) is veel efficienter omdat het niet poogt energie om te zetten van de ene vorm in de andere, warmte kan gebruikt worden als warmte.

In het plaatje hieronder kun je zien dat 61% van ons energie gebruik gebruik van warmte betreft. Investeren in de ontwikkeling van methodes om deze warmte van de zon af te tappen is dus een belangrijke stap.


Gegevens van ECN 2006

Steun de ontwikkeling van heliostaten en zonneconcentrators voor thuis gebruik via deze link.

Leave a Reply