Genetische Gemanipuleerd, Hoe Komen we Er Vanaf?

Monsanto’s genetisch gemanipuleerde mais variant MON 810 is recent verboden in Polen en andere europese landen op initiatief van Frankrijk. De pollen van de mais zouden giftig zijn voor bijen. De bijen populatie heeft toch al zwaar te lijden onder herbiciden zoals die van Bayer, waar in Duitsland een moratorium op werd afgekondigd.

Veel gewassen kunnen niet zonder bijenbestuiving 

Mosanto laat zich echter niet uit het veld slaan. Het heeft nu een van de grootste bijen onderzoeksinstituten Beelogics gekocht. Wat is nu makkelijker, van de bijen expertise gebruik maken om de bijen te beschermen (als dat kan), of om het instituut te smoren in geld en door te gaan met het produceren van gewassen die de bijenpopulatie ten gronde te richten? En hoe zit het met de vogels die bijen eten, en met de vissen in het water waar de slecht afbreekbare chemicalien in terecht komen?

De gouverneur van de provincie waarin het Amazone  regenwoud ligt is tevens de grootste soya producent.

Monsanto’s Expansie 

In landen waar de relatie tussen politiek en wetenschap zwak genoeg is om de duidelijke waarschuwingen te kunnen negeren, of waar zoals in India de werenschap tav voedselveiligheid bij het arriveren van Monsanto nog in de kinderschoene staat, kan Monsanto voet aan de grond krijgen. Elders wordt al snel geconcludeerd dat we hier te maken hebben met een ecologische nachtmerrie en verschaling van de voedingswaarde. Europa is desalniettemin een grote importeur van soja vlees en veevoeder, iets dat ook anders en veel gezonder kan met bv. snijbonen or algen (dat is wettelijk toegsetaan. Die zouden dan misschien niet zoals Ingrepro in Nederland gevestigd moeten worden, maar bv. in midden Frankrijk, wat de business case acuut positief zou doen uitvallen).

Het geld zit bij Monsanto en daarmee ook een (corrumperende) politieke macht omdat Monsanto het gebruik van fossiele brandstoffen in de landbouw maximaliseert. Het bedrijf is daarmee verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de cashflow en fees in de agrarisch gerelateerde financiele en energie sector en een belangrijke driver van NOx vervuiling en klimaatverandering en ontbossing. Het is wachten op acute hongersnoden in landen die de kunstmest, chemicalien en zaden niet meer kunnen veroorloven, want dan brengt het land opeens niks meer voort.

Geen GMO en Lokaal kan best 

Het zou veel beter zijn onzelf en het vee in Europa te voeden met bv. bonen, erwten, lupine en klaver die hier prima groeien, of bv. met algen (wettelijk toegstaan als bijvoeder). Ingrepro heeft er net een pilot opzitten waaruit blijkt dat een algenfarm van 10 hectare rendabel zou zijn, en dat is in Nederland. Leg hem aan in midden Frankrijk en je zit snor, stikstofrijke effluenten genoeg. De man in dit filmpje vergeet te beginnen met op te merken dat algen CO2 verorberen alsof het mest is, dat is bij planten ook het geval, en een reden waarom in kassen soms gas gestookt wordt voor de CO2. 

Beelogics website

Leave a Reply