Een Amateur Test Batterijen

Niet oplaadbare batterijen zijn een probleem voor het milieu. Een groot deel wordt opgehaald, maar toch zal een bepaald percentage in de grond terecht komen. Oplaadbare batterijen zijn erg duur, het lijkt alsof de kosten van oplaarbare batterijen hoog moeten zijn om te zorgen dat men blijft kiezen voor de wegwerp variant, zo wordt de economische waarde gemaximaliseert, want je houd het maximale aantal mensen bezig, en verbruikt de maximale hoeveelheid fossiele brandstoffen (het doel van de economie).

Koopt u toch batterijen dan is het handig om te weten dat u waar voor uw geld krijgt. Een voorkeur voor de beste batterij zal de concurente dwingen hun producten aan te passen, en zal zorgen dat er een drive komt voor innovatie. Dat is ook een economisch principe. 

Het testen van batterijen is een eenvoudig ding, gewoon laten leeglopen en kijken hoe lang dat duurt. Er is een microcontroller hobbyist die dat nu gedaan heeft, zeer methodisch, en dus wilden we de resultaten niet onthouden. De consumentenbond hoeft niet alle boontjes alleen te doppen..

Bovenstaande grafiek toont het voltage verval. Dat is belangrijk omdat we batterijen in apparaten gebruiken die een bepaald voltage nodig hebben. Deste eerder dit afvalt, deste korter de batterij zal werken. De snelheid waarmee dit gebeurt is natuurlijk afhankelijk van de stroom die men laat lopen. Als men een batterij kortsluit bereikt dat het maximum. Dan wordt de batterij door de interne weerstand enorm warm en kan deze zelfs exploderen. De hobbyist heeft dus een aannemelijke belasting gebruikt en deze gelijk gehouden voor alle batterijen. 

Energie in batterijen komt vrij doordat de batterij een voltage bij een bepaalde stroom over een bepaalde duur vast kan houden. Bv. de bekende 1,5 volt batterij, waneer deze over de loop van een uur een stroom van 1 ampere volhoudt dan is er een constant vermogen geleverd van 1,5 Watt, en een totale energie van 90 Joule. Een maat voor de capaciteit van een batterij is dus het vermogen (Watt) die over een bepaalde duur (Uur) geleverd kan worden, omdat de energie in de praktijk minder interessant is. Men wil energie ten slotte werk laten verrichten, en dan is het vermogen van belang. De maat voor de energie in batteijen is dan ook de Watt Uur, of Wh. In het voorbeeld hierboven zou dat dus 1,5 Wh zijn als de batterij het maar 1 uur volhoud. Zou de batterij 10 uur 1,5 Wh kunnen leveren dan is de totale capacteit 15 Wh. De prijs is dan uit te drukken in Ct/Wh. Het maakt niet zoveel uit dat het hier om dollars gaat..  

Anders weergegeven

Deste meer mensen echter in oplaadbare batterijen investeren deste beter zullen deze worden. Het voordeel van iets duurdere batterijen is ook dat men ze eerder zal recuclen, en het zou geen gek idee zijn als oplaadbare batterijen extra statiegeld kregen.  

Leave a Reply