Duurzaam Lenen

De aanschaf van energie besparende of opwekkende producten of het realiseren van een energie besparende renovatie kost geld. Hoewel niet strikt noodzakelijk gaat het vaak om grote sommen tegelijk. Al enige tijd is het voor huizen bezitters mogelijk om een duurzame hypotheek te nemen, als men dit kan veroorloven. Ook bij het oversluiten van een hypotheek kan extra geld geleend worden voor duurzame aanpassingen.

"Energiebesparende voorzieningen kunnen eveneens met NHG worden meegefinancierd. Onder energiebesparende voorzieningen vallen: een HR-ketel, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, HR++ beglazing, een warmtepomp, een zonneboiler en/of zonnecellen. " (bron)

 Iedereen kan zijn hypotheek verstrekker vragen wat de mogelijkheden dav een duurzame lening zijn, en daarmee kan de imacpt van het vergroenen van het eigen energie gebruik worden gespreid.

Rentekortingen 

Sommige gemeentes geven rente korting op de hypotheek bij energie besparende aanpassingen zie bv. Dit overzicht en Huis-energie.nl

SVN

Op overheids niveau is er oa SVN. Deze organisatie leent via de provincie of gemeente, met zoals lijkt aantrekkelijke rentes. Hierover binnenkort meer.

Greenloans / Ecolening

Los van de hypotheekmarkt en de overheid is er Greenloans.nl. Dit dochterbedrijf van ABN AMRO bv. verstrekt onderhandse leningen tegen rentes (momenteel) van minimaal 5.1% over 15 jaar. Voor deze lening wordt een inkomens toets uitgevoerd. De regel is dat wanner u na uw maandelijkse vaste lasten en levensonderhoud genoeg overhoud om 2% te betalen, u dit bedrag geleend mag worden. Iemand met een vaste baan en een eigen huis kan al snel 50.000 Euro lenen tegen een maandlast van 404 Euro over 15 jaar.

Rendements Challenge 

Het leuke aan duurzaam investeren is dat het geld oplevert, elke maand, in de vorm van besparingen op de energie rekening. Tegelijk stijgen de energie prijzen (1+% per jaar gemiddeld)  en neemt het inkomen toe (inflatie correctie). Zo ontstaat er een uitdaging, namelijk als men slim in duurzaamheid investeert kan het direct geld opleveren, dwz meer dan de aflossing. In plaats van een grote investering vergroent men kosten neutraal. Heel eenvoudig gezegd moet het renedement van uw aanpassing groter zijn dan het rente percentage op uw lening. Kan dat?

Isolatie is een van de meest interessante aanpassingen, hoewel er weinig rekenvoorbeelden van het rendement zijn. Nemen we het voorbeeld van zonnepanelen dan is er een betere inschatting te maken. Bijvoorbeeld : 2500 kWPiek geinstalleerd levert bij 21 ct/kWh en 850 kWh/kWPiek ongeveer 37 Euro per maand op. Daarmee kan men een lening van 5000 Euro bijna aflossen (40,49 Euro/mnd). Dus de prijs van de installatie (all in) mag niet boven de 2 Euro/WPiek uitkomen. Is de prijs voor de complete installatie minder dan 2 Euro dan verdient u aan de lening. U blijft uw energie kosten betalen, maar deze bestaat nu voor een groot deel uit gegarandeerd groene energie, uw zelf opgewekte stroom.

Met leningen van 3,1% (die schijnbaar via SVN mogelijk zijn) verdient u vanaf dag 1. (Wordt vervolgt).

Sense en nonsense

Groene leningen aan particulieren kunnen uiteindelijk zorgen dan mensen weinig tot geen energie kosten aan hun huis hebben. Dit maakt dat de energie kosten voor anderen lager blijven en dat deze (centraal opgewekte fossiele) energie door bedrijven inzetbaar is. De grote slag in de transitie zal gemaakt worden door het noodzakelijke bedrijfsleven van alternatieve energie bronnen te voorzien, dwz boeren, bakkers, ziekenhuizen, logistiek etc. Het is kenmerkend voor een systeem waarin de productiviteit grotendeels op fossiele branstoffen is gebaseerd dat het daaraan vasthoud omdat een transitie initieel een financiele tegenslag betekent. Op de lange termijn is duurzaamheid echter de enige optie, de economie zal op den duur 100% duurzaam zijn. Het is daarom vreemd dat niemand hier serieus op inzet dmv leningen en andere investerings constructies.

Ervaringen

Heeft u ervaring met of een goede casus voor een groene lening dan horen we daar graag meer over. U kunt ons op de hoogte brengen via info@greencheck.nl (we publiceren geen emails of persoonlijke informatie zonder toestemming).

Leave a Reply