Agnes Jongerius stommelt blind door de porceleinkast, of hoe een slimmerik haar uitdaging aangaat..

U kunt mijn rug op… 

Agnes Jongerius daagt ons uit in de Volkskrant:

‘Welke slimmerik belooft mensen nog een welvaartsvast pensioen over 40 jaar?’

Ze vindt de collectiviteit van pensioenen maar onzin… 

"Onder de vage begrippen collectiviteit en solidariteit gaat echter een breed scala aan keuzes schuil die onafhankelijk van elkaar genomen kunnen worden. Wel of geen verplichte deelname? Alleen voor werknemers of ook voor zzp’ers en ondernemers? Collectieve buffers of individuele vermogensopbouw? Moeten jongeren voor ouderen betalen? Alleenstaanden voor gehuwden? Willen we sectorgebonden pensioenfondsen of een aantal algemene fondsen? Het zijn allemaal keuzes die veelal los van elkaar genomen kunnen worden.

Iemand die denkt dat het wel kan is een ‘slimmerik’. Ok, ik ben dus een slimmerik! Agnes snapt er geen bal van. Dat is de reden waarom ze haar functie gekregen heeft. We willen mensen aan de leiding die de ballen verstand hebben van geld, dan waarde. Ze zegt het wel, maar ze weet echt niet wat het is. De uitleg van wat ze niet snapt is niet supereenvoudig, maar ik zal nog maar eens een poging wagen.

Een pensioenreserve is voor een deel een illusie

Mensen sparen voor een pensioen. Ze stoppen het geld in een fonds. Dat fonds belegt het geld, dwz leent het aan bedrijven voor een zeker rendement. Dat rendement moet beter zijn dan de inflatie, en hopelijk beter dan andere beleggingen. De illusie dat dit zo is is zondermeer lang vol te houden, via een zogenaamd Ponzi Scheme, of Madof Scheme. Dat is een deel van de zaak. Je keert geld uit aan de eerste lichting terwijl de tweede nog inlegt en iets verwacht. Netto loopt de spaarpot leeg. Financiele instituten zien een kans om het geld aan vrienden door te sluizen via ‘beleggingen met teleurstellende resultaten’. Het pensioen goud wordt intussen onder druk van DNB gedwongen verkocht (een van de best renderende beleggingen in de afgelopen 10 jaar). Het is zonder een groene overweging al een oplichterij van hier tot Tokyo. En dan hebben we de Agnessen van deze wereld om het bolwerk met uw instemming af te breken. Het gaat mis, een hoogleraar zegt dat het niet houdbaar is, we zijn al decenia bezig de zaak te versoberen. Afbraak denken, geef het op. Mooi is dat. 

Een pensioenreserve is voor een deel een potentieel waardeloos concept  

Om de crux te zien hoeft u alleen even naar Noorwegen te kijken. Die mensen zijn heel gelukkig en ze sparen enorme bedragen in een enorm pensioenfonds. Miljarden kronen uit de verkoop van noorse olie worden in deze pot gestopt. Maar doe een stap in de toekomst, de noorse olie is op. Op een bankrekening in Oslo staan 500 miljard Kronen. Wie wil die hebben? Wat kan iemand met die kronen kopen? Dennebomen en een huisje aan een fjord. Natuurlijk belegt Noorwegen veel van het geld rond de wereld. Maar laten we zeggen dat 90% van die beleggingen worden gedaan in ondernemingen die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen? Een auto lease bedrijf, een bakkerij, een fietsen fabriek, landbouwgrond in Oekraine. Wat als die fossiele brandstoffen er opeens niet meer zijn (We maken ze toch op of Azie wil ze hebben). De pensioen portfolio van Noorwegen stort in, het land heeft niets behalve de miljarden op de rekening in Oslo. 

Liquiditiet beperken is aantrekkelijker dan grondstof tekorten erkennen, men kan de tekorten makkelijker bij de zwakken in de samenleving parkeren

In Nederland en op veel andere plaatsen in de wereld wordt dit scenario momenteel verhuld door een hele slimme maneuvre : Doe het lijken alsof het geld op is. Dan merk je niet dat je er geen fossiele brandstoffen meer mee zou kunnen kopen. De financiele sector neemt het voortouw bij het laten verdwijnen van eindeloze hoeveelheden geld uit onze maatschappij. Was dat niet zo geweest dan zouden we de prijzen van benzine nog veel harder zien stijgen dan nu, alarmerend hard. We zouden vragen stellen zoals "Is er dan niet meer benzine?" "Waarom is het aanbod zo laag?" "Laat de OPEC eens wat harde pompen!". Sorry, zo werkt dat niet met olie, gas is iets flexibeler. 

Om onze ‘economie’ dwz de cluster financiele instellingen en energie producenten en industrie zo lang mogelijk te kunnen laten doorgaan op de huidige weg moet koste wat het kost voorkomen worden dat wij burgers gealarmeerd raken over het aanbod van fossiele brandstoffen. We zouden het onze zuurstof moeten noemen, want dat is zo’n beetje de rol. Pensioenen zijn een ramp want die brengen zomaar geld in omloop. Geld dat steeds meer op die noorse Kronen in een toekomstig oliearm Noorwegen begint te lijken. Zeer voorspelbaar teveel in onze carbon/credit crisis. De oplossing : Afbouwen. Dom en gemeen.

Oplossing : Maak de grondstof zelf 

Een pensioen is een inkomen waarmee mensen de rekeningen betalen en noodzakelijke en leuke uitgaven doen. Stel uw pensioen bedraagt 1500,- Euro per maand (70% van 2142 Euro). Daarvoor heeft 40 jaar 20% 428,- Euro per maand (je kunt de inflatie e.d. voor deze berekening als het goed is negeren) van uw inkomen opzij gezet. Da’s 205.714 Euro. Dit is op allerlei manieren belegd, met een rendement van -20% blijkt nu.

Hier is een voorbeeld van wat een slimmerik denkt :

205.000 Euro = 100.000 Wp = 100 kWp

=

100*850 kWh/jaar = 85000 kWh/jaar x ,21 ct per kWh

=

17.850 Euro/jaar = 1487,5 Euro per maand.

Door de aard van deze berekening gaat het op voor elk inkomen, noem het een Groen Pensioen. Het gaat hier om het idee. Er zijn enorme kosten te besparen door bijvoorbeeld een eigen zonnepanelen fabriek in Spanje neer te zetten. Zonnepanelen zijn niet de best renderende investering overigens, maar het rendement van bijvoorbeeld isolatie is afhankelijk van de gasprijs. Dat gas moet je telkens weer kopen. Wie energie produceert produceert zelf geld, omdat energie een productie middel is, een grondstof waarmee wat we nodig hebben gemaakt wordt. Als een pensioengerechtigde zelf de energie maakt die anderen kunnen gebruiken om de producten te maken die deze pensioen gerechtide nodig heeft, heeft deze man/vrouw geen geld meer nodig! 

Groene pensioenen bekostigen zichzelf 

Daarbij komt dat de tweede generatie al bijna geen kosten meer heeft!! 

Agnes is niet dom. Ze wil alleen nog even door in ons carbon/credit systeem. De pensioen gerechtigden kunnen haar rug op, heeft ze maling aan. Ze wil dat de mensen met ‘het geld’ niet de macht verliezen, en gelooft niet dat daar op een andere manier omheen te werken valt. Het wordt tijd voor slimmerikken aan de leiding. 

Leave a Reply