Mensen die onzin uitkramen, of de emancipatie van de expert..

Het is een vreemd fenomeen dat je in geen enkele andere industrie tegenkomt, behalve in het energie en bankwezen, maar om even op energie te focussen: Terwijl de emissies het meest angstwekkende traject volgen, waarmee we sneller in het onomkeerbare scenario terecht komen met minder middelen (resterende fossiele brandstoffen) om er weer uit te komen, blijven er mensen opduiken die zelfs aan het klimaat probleem op zichzelf durven twijfelen. Het zijn de uberpolitiker.

Climate procrastinator 

Er is een soort mens dat afstand heeft gedaan van enige verantwoordelijkheid en gewoon zegt wat nodig is om te krijgen wat hij/zij wil. Deze mense verwacht exact hetzelfde van anderen. Liegen is de norm. De ‘waarheid’ kan toch niet gekend worden. Alles is een mening. Dit is werkelijk een apart te identificeren soort individu, deze zijn namelijk op geen enkele manier vast te pinnen op feiten onder geen enkele voorwaarde. Dit type individu is fundamenteel associaal, fundamenteel onverantwoordelijk. Niet in staat of geschikt om voor anderen te zorgen, incompetent ondanks vaak zeer brede kennis van zaken. Een naam voor dit type mens zou ‘relativist’ kunnen zijn, maar die term is al bezet. Brabbelaar? IJler?

Climate fraud (lord nor expert) 

Dit type mens zal een stuk schrijven met de titel ‘duurzaam is niet haalbaar’, en zal bij hoog en bij laag aangeven waarom een volledig duurzame samenleving niet te bereiken is, met allerlei afwegingen. Niet beseffent dat we op aarde duurzaam begonnen, en dat toch miljarden jaren hebben volgehouden.

Dit type mens zal beweren ‘kern energie is veilig’, bv met de retorische klapper ‘als het goed wordt aangepakt’ wetende dat in veel gevallen NIET GEBEURT.

Dit type mens zal vol zijn van gas uit de oceanen, de gastoekomst van Nederland als gas rotonde etc. etc. zonder te beseffen dat dat tevens de doodsklap zal zijn voor het eco systeem dat onze levens mogelijk maakt. 

Shimkus: God won’t let it happen! 

Om over klimaat ontkenners maar te zwijgen. Het is toch frappant dat twee mensen, de een goed geinformeerd en welwillend, de ander waarschijnlijk bewust bezig de signalen te negeren, daarmee een groot deel van de menshein in levensgevaar brengend, dat daar geen gevecht ontstaat. Iemand die het klimaat probleem relativeert is een LEUGENAAR een incomptetente dwaas die op moet donderen en plaats maken voor iemand met voeling voor veiligheid, gezondheid en de toekomst van anderen, zijn medemens.

A la Tabu Mbeki ‘Aids? What Aids?’ 

Er zijn zo veel mensen die onzin uitkramen en dat verwonderd niks. Dat doen mensen meestal, een beetje praten over het weer en voetbal. Daar is niks mis mee. Er hoort geen probleem te zijn! Mensen zijn gemaakt om hun eigen dagelijkse problemen op redelijke wijze op te lossen, met als resultaat onze maatschappij. Laten we dat eens erkennen, dat er experts zijn, dat er deskundigen zijn, mensen met competenties en der rest. Dat uit de richting van de mensen met competenties een zeer dreigende boodschap komt, en dat we deze mensen dus moeten steunen zodat we weten hoe we de dreiging afwenden. Dat zal gepaard haan met voordelen en nadelen, maar het is de keuze tussen een hete, vuile dode met roet en radioactief afval vervuilde zure planeet, of een die lijkt als waar we 150 jaar geleden mee begonnen. Maak die planeet met de beschikbare middelen! Dat is wat we willen!

"Fatih Birol, chief economist at the International Energy Agency predicts: without an effective international agreement to staunch greenhouse gases within five years, the door will close on preventing a potentially disastrous rise in the planet’s temperature. 

Economists don’t predict, they plan and report! Economics is the art of maximizing of utility of fossil fuels! 

De obstakels kan iedereen opnoemen ‘er is geen geld’ ‘ik huur dus ik kan geen panelen nemen’ ‘de lobby is te sterk’. Hop, zo heb je meteen drie nieuwe initiatieven. nr. 1 Verplicht de banken tegen geldende tarieven te lenen voor duurzaam! Probleem opgelost! nr. 2 Een stichting starten die speciaal voor huurders oplossingen bedenkt, en bv. de woningbouwvereniging vraagt om de woonlasten te verlagen door zelf stroom op te wekken en te verkopen ipv huur te vragen. nr. 3 Zoek de lobbyisten op en zeg ze dat ze thuis moeten blijven. Zo kan men wel even doorgaan. Er is geen enkele reden waarom dit soort acties niet rendabel zouden kunnen zijn voor degene die ze oppakt. ‘Men mag de economie niet in de weg zitten’ is niet aan de orde, hier worden kansen geschapen, en dan nog, als de economie overwegend fossiel is aangedreven dan wil men die in de weg zitten. Stop met kranten te lezen die de ‘economie’,’ investeringen’ en ‘de markt’ voorop zetten, investeringen worden zo risicovol mogelijk gedaan met uw pensioengelden, spaartegoeden en belastingcentjes. U wordt daar alleen maar slechter van (want dat is de opzet).

Enfin, het is tijd voor de emancipatie van de expert. Deze moeten door het publiek gesteund worden, deze moeten zichzelf ook een tandje serieuzer nemen en mensen die onzin uitkramen dat duidelijk vertellen. "U zegt dat er in Fukushima niks aan de hand is ? U bent een dwaas!". Laten we ons niet tevreden stellen met leedvermaak over anderen die met deze kwestie worstelen. Het grotere vermaak is de leukere, schonere, goedkopere duurzame toekomst die met elke mens die probeert een keer GEEN onzin uit te kramen een stap dichterbij komt. 

Leave a Reply