COP15: 18 December

Terwijl gisteren nog licht werd gezien in de opmerking van China dat het de hoop op een werkbaar accoord niet heeft opgegeven, lijkt er vandaag weer enige beweging in de zaak te zitten. Met de toezegging van 100 miljard voor adaptie steun voor ontwikkelingslanden door de VS kwam tevens de eis voor meer monitoring mogelijkheden. China zag dit als een inbreuk op de soevereiniteit (geen pottenkijkers, maar heeft nu in respons de deur opengezet voor samenwerking die ‘onintrusief’ is.

Europa legde er de nadruk op dat het nu leidend is met haar toezegging van een reductie van 30% ten opzichte van 1990 over de volgende 11 jaar. Een versie van het verdrag dat donderdag onbedoeld circuleerde specificeert echter nog een 4,2 gigaton verschil met de voor 2 graden maximale temperatuurs stijging noodzakelijke 44 gigaton reductie. Greenpeace stelde dat deze targets een buitengewoon gevaarlijke situatie voor de mensheid opleveren. De temperatuurs stijging zou nog steeds 3 graden zijn.

Donderdag middag peperde de regeringsleiders elkaar nog met waarschuwingen dat een falen op de COP15 een ramp zou betekenen. Er is nog steeds geen consensus over Kyoto en de nadruk lijkt te liggen op het afkopen van de schade aan de kleinste emitters (ontwikkelingslanden) ipv het aanpakken van de grootste.

Leave a Reply