Patenten En Geld

Patent recht begon met het beschermen van de uitvinder. De kosten die deze gemaakt had moest hij kunnen verdienen, anders zou het geen zin hebben iets met veel investeringen uit te vinden. Tegenwoordig is het verworden tot een impliciet monoplie, en daarmee is de waarde van patenten enorm gestegen. 6,000 telecom patenten zijn zojuist voor 4,5 miljard dollar verkocht aan een consotium. Dat betekent dat Google, die het pakket misliep en iedereen die ook van de technolgie gebruik wil maken zal worden gevraagd te betalen voor de investering. De kosten van het bebruik van bv. een manier om een radio signaal op te vangen oid zal niets te maken hebben met de winstgevendheid of de investering die nodig was om de specifieke techniek te ontwikkelen.

Daarbij zijn patent applicaties in het pakket inbegrepen. Dus een niet toegekend patent is ook wal waardevol? Als de olie maatschappijen de duurzame industrie een hak willen zetten dan kopen of verkopen ze onderling een pakket patenten mbt bv. zonnepanelen voor 3 miljard. Daarmee maken ze het vervolgens vrijwel onmogelijk om nog van de technologie gebruik te maken.

Reflectec is een typisch voorbeeld. Het gaat hier om een gepatenteerd laminaat van PET (waterflessen plastic) en zilver voor teopassing als zonnecentrale spiegel. PET met zilver opdampen is geen revolutie. Veel plastic metallic speelgoed is opgedampt. Maar het Department of Energie heeft er vele jaren over gedaan en vele miljoen besteed aan de ontwikkeling van..opgedampt PET. Daarom mat ten eerste niemand PET met zilver opdampen, en is het spul ten tweede erg duur. En het is niet eens bizonder sterk.

Leave a Reply