Is Duurzaamheid Leuk?

Veel mensen zijn met duurzaamheid bezig. Om de competitie met de ongeremde commercie aan te gaan vervallen de organisatoren van evenementen soms in redelijk trieste formats, bv. in Den Haag is een meedenk sessie gepland

GROEN DENKEN * GROEN DOEN

Hoe pakken we dat aan in Den Haag

Aan het stadsgesprek doen prominente duurzaamheidsdeskundigen mee: Diederik Samsom (Tweede Kamer), 

Ab van der Touw (Siemens), Francine Houben (Mecanoo architecten) en Joris Melkert (TU Delft)

Het Stadsgesprek staat onder leiding van Elles de Bruin. 
De aanwezigen in de zaal kunnen via Twitter op de uitspraken van de panelleden reageren. 
Deze Twitter reacties kunnen onderdeel van het gesprek worden. Een spannende aanpak.

Cabaretier Dolf Jansen besluit de avond met een ongetwijfeld energiek optreden over duurzaamheid.

Het Stadsgesprek over duurzaamheid belooft een boeiende avond te worden.

Ik hoop u op 21 juni te mogen begroeten.

Ja, Dolf Jansen is ingehuurd en wie wat wil roepen kan dat via twitter doen. Terwijl overal ter wereld de oogsten door de hitte mislukken wordt in onze maatschappij nog steeds gedaan alsof het een hobby is om duurzaam te zijn. Alsof mensen er absoluut geen zin in hebben, alsof wij in Nederland de krant niet lezen en het nieuws niet zien. Duurzaamheid is een strategische keuze van een maatschappij. De geveinste overvloed van allerlei natuurlijke hulpbronnen is een gevaarlijke illusie. We kunnen er niet langer op vertrouwen.

De disconnect tussen leuk en niet leuk is compleet. Ben je ‘leuk’ (met je huisje bezig, foto’s van thailand op facebook en hyves, ipad gekocht) dan associeer je je niet met de mensen die niet ‘leuk’ zijn, (onder water met de hypotheek, milieu bewust, ‘links’, niet trend gevoelig). Alleen leuke mensen worden gesteund in hun olie en hulpbronnen verslindende activiteiten. Duurzaamheid is goed, maar ook duurzaamheid moet leuk zijn. Denkt u dat een salesmanager van om het even welk bedrijf dingen alleen doet omdat ze leuk zijn? Wie iets gedaan wil krijgen is niet bezig met leuk of niet leuk. Wie onze maatschappij geborgd wil zien (zover dat kan) moet zich niet inlaten met de ‘leuk’ cultus. Van het leven genieten is iets anders dan ‘leuk’ zijn. 

In plaats van de gepropageerde gedachte van het smart grid en top down veranderingen is er een acute behoefte aan het toepassen van bestaande technieken op lokaal niveau en wetswijzigingen om burgers in staat te stellen het eigen zelfbehouds instinct te doen gelden. We willen stroom delen, we willen af van vervuilers, we willen genieten zonder verspilling. We worden continu zoet gehouden en voorgelogen over de urgentie en oplossingen en krijgen allerlei non problemen opgedrongen "Hoe ga ik nu verdienen" vraagt de bankier? Vraagt niet iedereen dat? Oops, sorry, dat klinkt niet LEUK. Liever LEUK zijn dan leven is het devies. 

Leave a Reply