Voedsel Realiteit

De VN waarschuwt voor voedsel rellen in Europa nu door de aanhoudende droogte de oogsten mislukken. Naast speculatie zorgen tekorten simpelweg voor hogere prijzen. 

“We are very worried about high prices,” Green said. “Food riots are definitely a possibility. If you’re struggling to feed your kids and the price of bread suddenly doubles, it could prove the tinder that sparks the whole thing off.”

De fossiele industrie is op twee manieren verantwoordelijk voor deze situatie. Ten eerste door het veroorzaken van het klimaat probleem, de vernaderende weerspatronen zijn een direct gevolg. Door opwarming is er ook minder bewolking. Ten tweede omdat het olie/dollar systeem van de VS zichzelf in stand probeert te houden door dollar inflatie te veroorzaken in niet dollar landen. De rellen in Tunesie en Egypte waren ook een gevolg van een voedsel prijsstijging van 38% voor de mensen die van 1 dollar per dag leefden. Daarom zijn de problemen zeker nog niet over.

Een baal rijst (20 kilo) is goed voor twee maanden voeding en kost nu ~30 Euro

De Wereld Bank wil graag de ‘markt’ behouden en daarmee sommige landen tegen heftige prijs fluctuaties beschermen. Ze doen heel vaag over een instorten van de zogenaamde ‘prijs transmissie’, dwz dat op gegeven moment een baal rijst in Europa voor een Aziaat niet meer interessant is, en dus niet voor de zelfde prijs op de Aziatische markt wordt aangemeld. Nu is er een min of meer gedicteerde uniforme prijs, net als met goud, olie en andere zaken die onder controler moeten worden gehouden.

Olie expansie kweekt kwakzalvers

Zoellick wil niet dat landen de handel stilleggen zoals rusland om de eigen voorraden beschermen. Dat is slecht voor de prijsvorming vind hij, maar prijs hangt af van twee partijen, er is geen prijs als het goed niet wordt aangeboden. Hij denkt ook dat er ontwikkeling kan plaatsvinden in het huidige olie prijs context. Er is inderdaad veel activiteit in Ethiopie. En hij raad de armste mensen aan rainindexfutures te kopen, dwz boeren kopen een verzekering zodat ze geld hebben als het niet regent en ze verhongeren. Even kort gezegd is zijn positie : Als je arm bent ben je screwed, maar onze bank zal er zeker druk mee bezig zijn en al die derivaten zullen Goldam Sachs erg rijk maken

Het kan deze man niet schelen wat hij zegt, zolang er maar meer olie wordt gebruikt. Hij moet slim klinken om wijsneuzen om de tuin te leiden. Hij heeft echter geen oplossing. De financiele sector heeft geen oplossing.

Fish index futures? Dat zal helpen.

Necronomie

De economische groei van de wereld heeft het olie verbruik bijna een-op-een gevolgd. Met de bijkomende bevolkingsgroei is de vraag alleen maar toegenomen. Dit exponentiele effect betekent dat de koek op het slechtste moment op zal zijn, als de meeste mensen afhankelijk zijn. De fanatiekelingen die dit aanmoedigen zijn fatalisten. De mens met levens ambities voorbij de instorting van de olie gebaseerde economie (en daar is maar weinig gebrek voor nodig) kunnen beter een simpele strategie bewandelen, namelijk het doen toenemen van de biomassa. Een ‘biotische index’ of maat voor hoeveel (voornamelijk planten) leven er op elk moment bestaat is een prima indicator voor ons voedsel risico. De trend signaleert klimaat effecten, kaalslag en vervuiling. Alle seinen staan momenteel op rood. De financiele sector maakt het erger. Levende have moet de prioriteit hebben, niet het necrotische en ecocidale proces dat we ‘economische groei’ noemen.

Leave a Reply