IPCC : Overheid moet nu de Weg Vrijmaken, want Hernieuwbare energie is in Staat onze Maatschappij te Dragen

Het net in Dubai gepubliceerde rapport van het IPPC (klik hier voor de samenvatting) stelt dat technolgieen er klaar voor zijn en nog goedkoper zullen worden.

“An increase in renewable energy will require policies to stimulate changes in the energy system”

 

 

 

 

 

 

 

Biomassa was in 2008 nog de dominate hernieuwbare energiebron

Het rapport gaat op veel aspecten in, het is een review van 164 uiteenlopende analyses. Een van de interessante plaatjes is de technologisch haalbare productie capaciteit van verschillende duurzame technieken.

Er is genoeg potentieel

 

De rode lijn is de wereld behoefte van de soort energie die de techniek voortbrengt, de blauwe balken laten het bereik van de verschillende technieken zien. Ocean energy zou dus eenvoudig voor de wereld behoefte aan electriciteit kunnen zorgen, net as wind energie en geothermische energie.

Nuclear is niet groen

Een vergelijking van de lifecycle CO2 uitstoot per geleverder Kwh laat zien dat nucleaire energie, naast dat het allerlei risico’s met zich meebrengt ook nog eens een van de minst klimaat neutrale is.

Een klimaat neutrale maatschappij is mogelijk

Het hangt allemaal af van hoe beleidsmakers de economische prikkels inrichten. Het is zeer bemoedigend dat we ons in feite het doel kunnen stellen om broeikasgas vrij energie te produceren op een termijn van op zijn minst dertig tot veertig jaar, en misschien al eerder. Volgens het rapport zitten de investeringen nu net binnen de band die een groei van hernieuwbare energie mogelijk maakt, maar het vijfvoudige uitgeven zou het doel sneller dichterbij brengen. 

 

Leave a Reply