Peak Oil Economy

Jim Rogers is een investeerder die zich goed informeert over onze energie huishouding. De voorraden nemen af en nieuwe olie, ook als het om miljoenen vaten gaat zal niet lang meegaan omdat onder het mom van economische groei de behoefte blijft toenemen.

Econmische groei is het toenemend gebruik van olie door
de het gebruik van olie, een model dat van nature stukloopt.

Doordat de prijs van olie stijgt wordt gesuggereerd dat er een motivatie is om meer olie te winnen, maar wederom wordt voorbij gegaan aan het feit dat met geld nergens komt als men er geen energie mee kan kopen. Stel dat een olie boer 140 dollar voor een vat olie krijgt, hoe gaat hij met dat stapeltje papier olie uit de grond krijgen? Hij kan het alleen aan iemand geven met een oliebron en genoeg olie om zijn machines te laten draaien, en diegene neemt dat geld dat eigenlijk aan uit humanitaire overwegingen (of liever gezegd omdat er in de VS kruisrakketten op scherp staan).

Termen die worden gebruikt zijn oa ‘demand destruction’ een ramp voor handelaren, mensen hebben niet meer genoeg geld om de olie te kopen, wat een pech. Wat deze term verhuld is dat mensen zonder productie middel komen te zitten, dat de maatschappij die dit treft zijn coherentie zal verliezen. Scenario’s van het duitse leger zagen al grote problemen bij een afname van de toevoer van 5 %.

De strategie die de olie verkopers bewandelen is die van zo te noemen fringe attrition. We lezen dat het elders slechter gaat, en vervolgens horen we er weinig van, dat in Noord Africa en andere niet dominante gebieden de levenstandaard en verwachting achteruit rent wordt niet aan de grote klok gehangen, dat demotiveert de verkoop van olie. Natuurlijk helpt het financieel systeem en de World bank door austerity te prediken, dat is state sanctioned demand destruction.

De informatie over de olie voorraden die Jim aanhaald komt van het IEA de interviewer haalt zijn informatie uit het CIA Factbook!

Trategisch gezien zou het het beste zijn als landen hun voor de orde noodzakelijke productie en faciliteiten voorzagen van alternatieve energie bronnen, bij voorkeur CO2 vrij. Dit is overigens ook wat het Pentagon voor zichzelf probeert te bedingen, afgezien van het feit dat het grootschalige biodiesel uit algen op poten aan het zetten is.

Max Keiser, een andere realist had deze week een interessante gast die een thriller gescheven heeft ove peak oil, voornamelijk om door de vooroordelen ten aanzien van het bestaan te breken. Een interview dat zeer de moeite waard is. Email Pauw en Witteman om te vragen of Max een keer kan aanschuiven.

Leave a Reply