Open Parabolic Trough Plant in 1913

  Naar www.parabolictrough.org

Dit is een voorbeeld van een van zoniet de eerste geconcetreerd zonlicht energiecentrale, natuurlijk na te bouwen zonder enige patant restricties. Frank Shuman liet hem in 1913 aanlegen bij Meadi in Egypte. De centrale produceerde een totaal van 55 hp/41 kW waarmee een stoompomp werd aangedreven die ongeveer 6000 gallons (22 kuub) water per minuut oppompte..

Each collector rij was 61 meter lang en vier meter breed. De parabolische spiegels volgden de zon dmw een tracking systeem (stoom aangedreven?).

Source:‘The power of light: the epic story of man’s quest to harness the sun by Frank Kryza’ .
Biennale 2009
Al gravende naar informatie struitte ik er op dat op de Biennale in Venetie een installatie aan dit project werd gewijd onder de titel ‘Sun 1913’. Ook een zweeds blog doet gedetailleerd verslag van de avonturen van Shuman: Zijn project viel kleiner uit dan hij hoopte (100 ipv 1000 kw), het ontwerp word geoptimaliseerd door een zekere Charles Vernon Boys, waardoor het echter ook duurder uitvalt, en de stoom zo heet wordt dat zink niet meer volstaat als materiaal (word vervangen door gietijzer). De eerste wereld oorlog en de omarming van olie als brandstof door Churchill doet de ontwikkeling uiteindelijk de das om. 
Woestijnpotentie

Het loont mischien de moeite droge maar zonnige gebieden vaker te bekijken met de gedachte:"Wat als hier een zonnedesalinatie of irrigatie centrale stond, wat zou het land dan opleveren?". Een van de methoden die daartoe ook bruikbaar zijn is de Oer Hollandse (door mij omgedoopte) "Woestijnkas" of ‘Desert Greenhouse’.

Leave a Reply