Kopenhagen COP15, Oliestrijd onderhandelingen?

Wie de website van de klimaat conferentie (COP15) in Kopenhagen bezoekt, die volgens Gordon Brown, "onze planeet zal moeten redden", kan deelnemen aan een quizz. Hieronder vraag 10 van de Quizz.

Hoe veel jaren kan de huidge productie worden gehandhaafd?

Er zijn mensen die deze vraag lezen als een academische, nl. Hoeveel jaar kan de exacte output van dit moment voortduren. Deze menesen gaan echter voorbij aan de realiteit van voortdurend toenemend gebruik van olie. Olie gebruik groeit met ongeveer 7% per jaar. Men kan dus aannemen dat deze vraag of irrelevant is, of iets anders bedoelt word, namelijk "Hoe lang kunnen we op de huidige manier doorgaan". 

Hoe lang kunnen we op de huidge manier doorgaan?

De Huidige manier betekent een verdubbeling van het gebruik van oile elke tien jaar. Er moet exact evenveel olie gevonden worden in de komende tien jaar als tot nu toe is gedaan. Om een beeld te geven, de olie die uit de aardkorst is gehaald zou de middelandse zee kunnen vullen. Van Gibraltar tot Tel Aviv een zee van olie.

Peak Oil (De Olie Piek)

We horen echter van het International Energy Agency dat we de piek in olie vonsten hebben gehad. Nog eens evenveel vinden als we al gebruikt hebben in de komende tien jaar lijkt uitgesloten. Het is duidelijk dat in Kopenhagen op dat vlak geen bellletje is gaan rinkelen. Je mag kiezen tussen:

  • 40 jaar, equivalent aan 16 keer wat als is gevonden
  • 60 jaar, equivalent aan 28 keer wat als is gevonden
  • 100 jaar, equivalent aan 1024 keer wat als is gevonden

Kopenhagen Oil Oorlog Conferentie?

Een beter moment en een slechter moment voor het houden van de klimaat conferentie in Kopenhagen lijkt niet denkbaar. De internationale politiek ligt overhoop omdat de US en Groot Britanie andere landen bankair in hun greep houden. Een sterk blok vormt zich (BRIC) om de US van de troon te stoten. In deze atmosfeer van non-cooperativiteit lijkt het onbegonnen werk om iets te doen aan de effecten van het gebruik van fossiele brandstoffen. Het is echter een excellente gelegenheid om de stier bij de hoorns te vatten mbt tot de toekomstige oliestrijd. Dit lijkt helaas niet te dagen bij de mensen in Kopenhagen, nog een gemiste kans om de wereld te redden. 

Leave a Reply