Duitsland 47% Duurzaam in 2020, Nucleair niet nodig

De Nucleaire optie wordt momenteel grof neergesabeld. En volledig terecht. Het is een peperdure en niet te verzekeren industrie. Mensen kunnen het niet.

Reuters meldt dat de duitse hernieuwbare energie industrie aangeeft dat het in 2020 voor 47% van de energie voorziening kan zorgen.  Dat zou de rol van nucleair mooi overnemen, aangezien er toch een plan is om alle reactoren tegen 2021 te hebben gesloten. Natuurlijk kan dit ook sneller als de prioriteiten van de consumenten industrie iets worden verlegd.

In de VS schermt men met de actuele (en terechte) angst voor nucleaire centrales door de nieuwe luchtkwaliteits regels aan te merken als een oneerlijk voordeel voor nucleair tov kolengestookte centrales. Deze regels worden streng bestreden door de industrieel gesubsidieerde politici.

Het blijft een grote fout dat geen rekening werd gehouden met tsunami’s aangezien deze alleen voorkomen tijdens aardbevingen waarmee wel rekening werd gehouden. Volgens sommige berichten zijn de electrische veiligheidssystemen uitgevallen omdat ze onder zeewater kwamen te staan. Zonder de tsunami waren de problemen misschien veel minder serieus geweest. Misschien is er een onvoordelige afweging gemaakt tussen te kosten van het oppompen van koelwater en het energie verlies dat dat veroorzaakt.

Vals dillema

Een analyse concludeert volgens Reuters dat het klimaat probleem erger zal worden als de wereld nucleaire energie gaat schuwen. Het is een vals dillema. Stel je eens voor dat er minder kolen waren geweest en er geen olie of gas bestond. Dan zou er eerst een tijdje heel weinig gebeuren, waarna alle soorten duurzame energiebronnen langzaam een duurzame wereld economie op gang zouden hebben gebracht. Dat proces zullen we hoe dan ook binnen afzienbare tijd meemaken, alleen verspillen we nu nog de middelen waarmee we de dip zouden kunnen beperken.

California Dreaming

Volgens de Huffington Post hebben de kerncentrales in California geen noodplan in geval van een aardbeving. Verbijsterend onverantwoord als je weet dat de staat op een breuklijn ligt die volgens de expert al jaren op spingen staat.

"What they’re displaying now is exactly what was wrong in the past with
the nuclear establishment, which is that they didn’t have their
priorities right," said Victor Gilinsky, who served on the Nuclear
Regulatory Commission during the Diablo Canyon debate and agreed with
the call for greater attention to earthquakes in emergency plans.
"They’re more concerned about the protection of the plants, and
installation of further plants, than they are about public safety. The
president should be saying, ‘I want every single plant reviewed.’"

Leave a Reply