Belastingen en Energie

Probleem

Er is een onderliggende reden die duurzame energie belemmert, namelijk die van de belastingderving van de staat wanneer er zelf stroom of gas energie belasting kortende warmte wordt gegenereerd. Veel projecten lopen aan tegen de wetgeving die maakt dat wanneer iemand op een adres stroom produceert maar drie huizen verder wenst te gebruiken hij leverancier en afnemers is en dus btw en energiebelasting moet betalen over zijn eigen stroom. De welwillende partijen en gemeenten zoeken hiervoor een oplossing omdat energie belasting eigenlijk bedoelt is om groene stroom te bevorderen.

Oplossingen

1. Laat de staat een installatie park (PV en wind) in bezit exploiteren dat de belasting inkomsten genereert die anders door de duurzame installaties zou worden gegenereerd. Een soort matching fund van 19% van de geinstalleerde capaciteit.

2. Laat de staat pacht leningen uitgeven waarmee bewoners een installatie kunnen gebruiken met een pacht van de berekenden kWh btw equivalent. Betalen van btw in kWh heeft grote voordelen omdat het onnodige geldstromen voorkomt.

3. Geef de netbedrijven de vrijheid administratieve entiteiten te maken van verschillende locaties, zodat ze eea kunnen verrekenen.

Leave a Reply