Het Energie Transitie Model

Het online energie transitie model stelt ons in staat om energie transitie scenario’s te bekijken volgens de ideen van onderstaande sponsoren. Volgens de video op de site is "Alles rondom energie ongelofelijk complex."

Natuurlijk is het een hele klus om het groeiend energie gebruik te verduurzamen, dat is net zoiets als al joggend van plastic gympen te wisselen naar leren renschoenen. De veronderstelde energie behoefte is momenteel niet marktgedreven, de markt is meer energie gedreven in de zin dat zolang er energie voorhanden is de markt wordt geexpandeerd. Het grootste gedeelte van ons per capita energie gebruik dient voor het ondersteunen van de markt, niet om in onze primaire behoeften te voorzien (die is ongeveer 5% van het per capita energie gebruik).

Het is misschien beter om te kiezen welke activiteiten we momenteel beter kunnen opschorten, een economisch denken dat vanwege de intrinsieke groei eis voorspelbaar tegen een muur van tekorten aanloopt zou toch omiddelijk moeten worden verworpen als inadequaat?  

Een olieman laat ons vrolijk duiken zonder te vertellen dat de lucht op kan raken.

"Een probleem waarvoor geen oplossing te verkopen is wordt niet aangekaart."

Het model is niet al te gebruiks vriendelijk. Aankomend op de eerste pagina "Doelstellingen duurzaamheid" is niet duidelijk hoe de doelstelling kan worden aangepast. Wel blijkt uit de selecteerbare grafiekjes dat er wordt gerekend met WKK (zuiniger maar niet schoon), kern energie (gevaarlijk), bio brandstoffen (CO2 neutraler maar momenteel kunstmest dus gas/olie afgankelijk en niet schoom) en investeringen in de infrastructuur (die overbodig is als de energie opslag reele geprijst zou zijn). 

Het is het geijkte verhaal van de dwangbuis die wordt verkocht als baljurk waarbij vier assistenten nodig zijn om hem aan en uit te trekken. Qui Bono? Herman Scheer (die in bovenstaande video nog eens uitlegt wat we hier aan de hand hebben) draait zich om in zijn graf.

Leave a Reply