Wereld Voedsel Crisis Erkend


Join our supporters! and Check our twitter account

De BBC website heeft een stukje over een rapport van de Foresight Report on Food and Farming. Het rapport maakt een analyse van de voedsel productie in de komende decennia. Daarin gaan ze wel uit van een groei van de wereldbevolking en stijging van het welvaarts niveau, maar geven tegelijk aan dat voedsel productie goedkoper moet, dwz minder olie afhankelijk. Waarom? Omdat we anders zullen verhongeren. In de conclusie van de Executive summary wordt het probleem eindelijk ontdaan van de ‘geavanceerde technieken’ e.d. waarop de hoop sinds het begin van de Groene Revolutie ten onrechte op gevestigd is geweest. Net als Shapiro (de CEO van Monsanto) het al in 1995 aangaf: De bio industrie heeft geen toekomst.

“Many systems of food production are unsustainable. Without change, the global food system will continue to degrade the environment and compromise the world’s capacity to produce food in the future, as well as contributing to climate change and the destruction of biodiversity. There are widespread problems with soil loss due to erosion, loss of soil fertility, salination and other forms of degradation; rates of water extraction for irrigation are exceeding rates of replenishment in many places; over-fishing is a widespread concern; and there is heavy reliance on fossil fuel-derived energy for synthesis of nitrogen fertilisers and pesticides. In addition, food production systems frequently emit significant quantities of greenhouse gases and release other pollutants that accumulate in the environment.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *