Exxon Kweekt Algen

Exxon heeft aangekondigd totaal 425 miljoen euro te zullen investeren in het ontwikkelen van olie uit algen. Het doel is om de algen genetisch te modificeren en binnen tien jaar tot productie van plantaardige olie te komen, dat dan gerafinneerd zal worden.

Solix Biofuels Inc. artist rendering of algae field

Dit klinkt misschien fantastisch, maar feit is dat al sinds 1978 onderzoek is gedaan, resulterend in een eindrapport in 1998, naar de mogelijkheden en de methoden voor het kweken van algen voor olie, inclusief een vergelijking van de soorten. Exxon doet net of er heel wat uit te zoeken is, maar er draaien al algen farms op verschillende plaatsen op de wereld.

Veel algen maken plantaardige olie. Algen zijn eencellige plantjes. De olie is direct, ongeraffineerd te gebruiken als diesel motor brandstof. De olie is ook eetbaar, biologisch afbreekbaar. We kennen de olie beter als visolie, omdat vissen de olie uit de algen in hun dieet halen. Genetische modificatie zal waarschijnlijk minder opleveren dan slimme kweektechnieken. Genetische modificatie is echter essentieel om algen patenteerbaar te maken, en het marginale verschil in opbrengst zal de natuurlijke soorten uit een eventuele algen kweek markt drukken. Dit is volgens het bekende mechanisme waarbij gewassen gepatenteerd worden, de boer in de schulden gaat om ze te kunnen betalen, en zo de banken controle krijgen over de agrarische output van een land. India probeert momenteel bijvoorbeeld haar boeren bevolking te redden dit soort zelfvernietiging onder druk van Monsanto en de internationale banken.

De weg naar schonere energie wordt veelal geblokkeerd doordat het bedrijfsmodel van ondernemingen hun enige reden van bestaan is. Veranderingen in de parameters zijn dodelijk. Incrementele aanpassingen kunnen daardoor alleen marginaal zijn, en verandering komen alleen als er voor wordt betaald. Vreemd genoeg worden externe krachten (zoals bv. de olieprijs) desalniettemin tot het uiterste gedragen, terwijl die ook via de geolpilitiek en door de cartels wordt bepaald.

In het geval van de olie industrie is de stap echter veel makkelijker. Net zoals Nokia van de rubber laarzen overstapte naar de mobiele telefoons, zo kunnen grote olie bedrijven overstappen van boren naar kweken. Ze hebben het kapitaal. Deze stap wordt echter zo lang mogelijk uitgesteld, waarbij strategische investeringen worden gedaan om concurrenten te ontmoedigen.

De alternatieve energie wereld bevat een deel ‘investerings vehikels’ die niet bedoeld zijn om uiteindelijk energie te produceren, maar alleen om investeerders aan te trekken en zo de effectieve technieken te ondermijnen. Energie bepaalt de geopolitieke balans, met andere woorden: Energie speelt een rol in het bedrijfsmodel van landen. Energie onafhankelijkheid is in de ogen van velen onwenselijk, op nationaal niveau en op individueel niveau.

Als Exxon echt wil investeren in algen, dan moet zij binnen 18 maanden in productie zijn met bestaande soorten. Er wordt vergeten dat algen zeer hoge voedingswaarde hebben, dus de opbrengst van kweek zit niet alleen in de olie, maar ook in proteinen en farmaceutische bestanddelen. Alles wat langer duurt is een demonstratie van blokkerend gedrag.

Meer op www.onecelloil.com

Artikel NRC

Leave a Reply