De Raamboerderij (Window farming)

Al enige tijd groeit het bewustzijn dat lokale voedsel productie voordelen heeft boven het importeren over grote afstand. Niet alleen verkleint dat de carbon footprint van de consument, maar het maakt deze ook minder afhankelijk van externe factoren. Waar Cuba gedurende de afgelopen decennia vanwege de blokkade van de VS gedwongen was zelf groenten en fruit te verbouwen is er nu ook een sterke groei in het aantal zn. Urban Farms in de US. Een belangrijke reden hiervoor kan ook gevonden worden in de krediet crisis, de amerikanen zijn meer dan blut. Het is daarom leuk dat twee kunstenaars in New York een concept ontwikkeld hebben waarmee iedereen met een raam in het huis, ook in een flat groenten en fruit, basilicum  tot zelfs tomaten kan kweken. Hun website is windowfarming.org.

Rebecca Bray en Britta Riley leggen hun project uit

Het idee van ‘Vertikaal verbouwen’ is niet nieuw. Een gebouw van 30 verdieping met een oppervlak van 5 hectare kan genoeg voedsel produceren voor 50.000 mensen. De varkensflat (een flat waarin varkens worden gehouden) is in Nederland gedemoniseerd, maar het concept bied vele voordelen. Dubai, met de nu veelal leegstaande skyscrapers is een uiterst geschikte plek voor geintegreerde zon aangedreven niet vervuilende flatgebaseerde veeteld (maar geen varkens natuurlijk)

Dickson Despommier legt uit

Voedsel van Ver

In de US is de voedsel productie gaandeweg verder van de consument verwijderd geraakt..

Foodmiles, of Voedsel Kilometers, het bewustzijn dat voedsel soms over lange afstanden wordt getransporteerd met de nadelige gevolgen van dien, is nuttig omdat het de vinger legt op een factor waar de meeste mensen niet bij stilstaan. Een analyse in het engels hier.

Over vertical farming

Leave a Reply