Pensioenfondsen en het Klimaat Probleem


Join our supporters! and Check our twitter account

De recente problemen met BP in de VS brengen aan het licht dat pensionefondsen soms voor 50% in oliemaatschappijen belegd zijn. Dit is natuurlijk een enorm obstakel bij het oplossen van het klimaat probleem. Als zelfs op regerings niveau wordt gereageerd op het ondermijnen van de waarde van aandelen in BP en Shell, dan is het niet waarschijnlijk dat we binnenkort een afscheid van fossiele brandstoffen zullen zien. Er zitten echter meer kanten aan.

BP Aanstellerij

In bovenstaande video wordt op een bijna banale manier
de negatieve nadruk gelegd op de mogelijke opruim kosten van BP. Het
bedrijf maakte 45 miljard pond winst afgelopen jaar. De olieramp zou
misschien 675 miljoen pond gaan kosten. Dat is 1.5% van de winst.
De koers van BP valt dus niet om reden van de schadeclaims, maar omdat
het toch weer scheelt als je bedrijf failliet gaat en er geen claim
gedaan kan worden. Olie maatschappijen zouden non profit moeten zijn,
omdat winst gemotiveerde bedrijven per definitie voor de verschroeide
aarde gaan. 

Olie is Geld

De strijd om de olie is een strijd om geld, om een ruilmiddel. Da VS heeft geen goudstandaard en olie is het enige ruilmiddel waar ze beslag op hebben weten te leggen (de zogenaamde Petrodollar). Omdat landen als Irak en Iran van deze link afwilde (door olie direct tegen Euro’s te verkopen) brak de oorlog uit in Iraq en wordt Iran zo onder druk gezet. Olie is geld, olie is een zeer belangrijk productie middel, zonder olie geen landbouw, zonder landbouw geen voedsel, zonder voedsel geen mensen (zoals Micheal Ruppert het stelt). Een pensioen in olie aandelen is eigenlijk een enorm stomme investering. Niet vanwege het klimaat maar vanwege de aard van aandelen. Je kunt je geld dan beter in olie futures steken (dus het recht om in de toekomst bezit te nemen van olie), want olie maatschappijen kunnen verlies draaien en dan zijn je aandelen opeens waardeloos (nu dus 40% in waarde gedaald om niks). De kewetsbaarheid van de britse pensioengrerechtigden demonstreerd de domheid van de belegging. Als overduidelijk wordt dat de olie opraakt kunnen de banken het verlies op de pensioengerechtigden afschuiven! Geen pensioen! 

Afhankelijkheid van Geld

De unieke aard van olie zorgt voor nog meer verassingen. Wat als de aandelen naar nul gaan? Hebben olie maatschappijen dan een probleem? Misschien in de financiele hoek, maar wat betekend dat? Olie maatschappijnen kunnen al hun activiteiten betalen met olie. Hun machines draaien op olie. Alle producten die ze kopen zijn gemaakt dmv olie. Ze hebben geen investeerders of geld nodig. Wat als de bank alle spullen (rigs, boorplatformen etc.) terug claimt? Wat hebben die er aan? Ze zouden het meteen aan een stel geologen verhuren die ergens nog olie ruiken. Zolang er winbare olie is hebben olie maatschappijen lak aan de koers van hun aandeel.  

Wat moeten Pensioenfondsen doen?

Er moet een maat komen voor het productieve vermogen van een kWh. Bijvoorbeeld een pizza kost zovel kWh equivalent om op je tafel te krijgen. De boer plant tomaten, andere boer plant graan, weer andere boer uien, oogst, vervoer, oven etc.. Dan weet je hoeveel pizza’s je kWh waard is. Dan kun je uitrekenen hoeveel kWh je in de economie moet stoppen om een gepensioeneerde te laten leven. Het kan zijn dat met de huidge pensioen waarde zoveel (bv.) PV energie capaciteit kan worden gecreerd dat er geen behoeft is aan olie, en de gepensioeneerde nog ‘geld’ overhoudt. Geld staat tussen quotes omdat je een gepensioneerde gewoon zoveel geld kunt uitdelen als hij nodig heeft om de producten die zijn kWh produceren te kopen. Dat ‘geld’ moet je dan bij de producent weer ophalen (vreemd? dat is nu perpetualisme). Een gevorderde versie is dat we voor de gepensioeneerde een perpetualistische situatie creeren, dwz. onuitputtelijke productieve draagkracht op basis van hernieuwbare energie. Dit zou pas echt slim zijn. De fondsen zouden tegelijk de oliemaatschappijen de nek omdraaien, wederom een goede zet met het oog op de toekomst.

PS. Energie is Geld

Energie maatschappijen staan ook te popelen om van energie geld te maken, met je eigen carbon rekening en een smart grid om alles in de gaten te houden. Zo zie je duidelijk dat er twee scenario’s zijn: 1. De energie maatschappijen richten het in, gaan banks pelen en er zal voortdurend energie shaarste moeten zijn (alternatieve bronnen in prive bezit zullen worden onderdrukt als valsemunterij). Een nieuwe oligargie zal zijn gecreeerd, het volk zal moeten werken voor hun vermaak. 2. De burgers krijgen inzicht in de energie kosten van hun bestaan, bouwen alternatieve bronnen voor elkaar en de kosten van leven en onderhoud dalen naar nul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *