Energie Chantage, Nu Ook in de VS ?

Niet alleen Rusland en Oekraine en Duitsland kunnen al dan niet terecht ruzien over de prijs van het gas, ook in de VS is dat nu, onder druk van de financiele problemen en de immigratie issues, aan de orde. Los Angeles besloot recent een aantal projecten in Arizona op te schorten. In een brief aan de stad Los Angeles schreef Gary Pierce ( van de Arizona Corporation Commission )het volgende:

"Als u werkelijk een economische boycot nastreeft, dan zal ik gaarne het plan steunen dat energie bedrijven uit Arizona de  energie leverantie contracten met Los Angeles heronderhandelen zodat Los Angeles geen in Arizona geproduceerde energie meer ontvangt. Ik heb het volste vertrouwen dat de energie bedrijven van Arizona deze electronen met plezier zelf houden. 

Als u daarnetegen denkt dat de City Council de kracht ontbeert om het licht uit de doen in Los Angeles door energie uit Arizona te boycotten, dan stel ik voor dat u de wijshied van uw geplande beleid tav de economie van Arizona herziet."

"If an economic boycott is truly what you desire, I will be happy
to encourage Arizona utilities to renegotiate your power agreements so Los
Angeles no longer receives any power from Arizona-based generation.


I am confident that Arizona’s utilities would be happy to take those
electrons off your hands.


If, however, you find that the City Council lacks the strength of its
convictions to turn off the lights in Los Angeles and boycott Arizona power,
please reconsider the wisdom of attempting to harm Arizona’s economy."

Wijsheid

De wijsheid die hier ontbreekt is dat de energie het geld genereerd, en niet andersom. Meer energie (of het nu fossiel is of hernieuwbaar) stimuleert de economie doordat het industrieele productie, logistiek etc. mogelijk maakt. Wil Arizona verdienen aan het verbranden van hun kolen ( en intussen ook zonnethermische projecten ), dan moet ze leveren aan staten met veel industrie, omdat daar een groot deel van het geld van uiteindelijke consumptie naar toe stroomt. Energie voor concumptie is net zo onrendabel als een lening voor consumptie. Deze moet men daarom niet duurder maken, maar duurzaam (dus gratis).

Hernieuwbare Economie

Dieper ligt mijns inziens de grote transitie van een oud op energie schaarste gebaseerd economisch systeem naar een nieuw system waar energie gedistribueerd en in overvloed uit hernieubare bronnen word opgewekt. In het nieuwe systeem is geen noodzaak van de geldstromen zoals we die nu zien. Er is geen machtsbasis voor de energie brache of het bankwezen en geld dient alleen voor de herdistributie van goederen via salarissen. Denkend in dit systeem kan LA zich realiseren dat het zelf zijn energie op kan wekken en dat het daarmee geen kosten meer heeft noch problemen met Arizona. Zo gezien is dit soort chantage acties slechts een motivator om over te schakelen naar de eeuwige duurzame welvaart.

Leave a Reply