De Onzichtbare Olievlek

De wereld words zich langzaam aan bewust van de immense omvang van de BP olieramp in de Golf van Mexico. Hieronder een plaatje uit de NYT. Het laat zien hoever de olievlek zich op dit moment uitstrekt en telt daarbij waarschijnlijk niet de olie bellen mee die diep nog onderwater zijn gebleven. De zogenaamde ‘verspreiders’ (emulgatoren) die in de bron zijn gepompt hebben ervoor gezorgd dat de olie zich ook diep onder het oppervlak heeft geconcentreerd. Laten we deze gelegenheid gebruiken om de olie zichtbaar te maken die we normaal gesproken niet zien, de olie die we verbranden.

We breiden het plaatje een beetje uit. We zien misschien olie op het water drijven, maar we pompen elke dag olie in onze atmosfeer. Hoe vergelijkt zich dat met deze ramp? De wereld consupti van olie is momenteel 84,158.559 vaten per dag, dit staat gelijk aan 3.592.428.000 amerikaanse gallons ofwel 54 keer zoveel als nu in de Golf is terechtgekomen. Laten we eerst de olievlek vereenvoudigd weergeven, als een rood vierkantje.

Deze vlek bedraagt  1.8% van onze dagelijkse consumptie. Waar zouden we zijn als alle olie voor één dag niet in de atmosfeer maar in de Golf werd gedumpt? Je krijgt het plaatje hieronder. Bijna de hele Golf van Mexico zou zijn bedekt, en dat is voor één dag. Wat als we dit een jaar volhielden?

De Golf van Mexico is 1,6 millioen viekante kilometer groot. Veronderstel dat we het in bovenstaand plaatje een beetje hebben overdreven, dus we zeggen dat 1 millioen viekante kilometer (60% van de golf) bedekt zou kunnen worden met onze dagelijkse olie consumptie. Alle oceanen tezamen hebben een oppervlak van 361 millioen vierkante kilometer. Dit betekent dat een jaar van olie consumptie meer dan het gehele oppervlak van alle oceanen ter wereld zou kunnen bedekken.

Dit is de onzichtbare olievlek. Omdat we de olie verbranden en de CO2 niet zien. Maar als we gedwongen zouden zijn om in ruil voor de voordelen van olie het spul in ons millieu te dulden, met zijn kankerverwekkende werking en verstikkende lucht, dan zou er heel wat intensiever naar alternatieven worden gezocht.

Leave a Reply