British Petrol, Kan Het Arroganter ?

De VS is afhankelijk van olie, net als de rest van de wereld. Dit weten de olie maatschappijen maar al te goed en ze beschermen hun privilege van ‘eerste eigenaarschap’te vuur en te zwaard. De olieramp in de Golf van Mexico maakt dat echter schrijnend duidelijk. De vissers die meehelpen met het opruimen worden ziek van de dampen. Hier een paar quotes uit de amerikaanse media..

Maritiem Toxicoloog Rikki Ott over de Exxon Valdez olie ramp:

 "Het is Deja Vu, wat we ook zagen bij Exxon Valdez, gelijktijdg ziekworden van de dieren en de mensen. De zeehonden zagen er uit alsof ze dronken waren of stervende…Autopsie toonde dat ze hersenschade (lesies) vertoonden…Waar stellen we deze vissers aan bloot?"

Britisch Petrol heeft geen beschermende middelen onder de opruimende vissers uitgedeeld maar verltede hen dat "Als ze olie tegenkwamen ze er geen last van zouden moeten hebben."

Dispersants

Om de schade die de olie toebrengt te minimaliseren wordt een zeep achtig middel gebruikt, een middel dat zich aan de olie hecht en deze meer hydrofiel maakt. Dat middel is tot nu toe Corexit. Hierdoor breekt de olie in vlokken die zich dieper in het water verspreiden. Nalco beweert dat deze vlokken op den duur door micro organismen worden afgebroken. 

De EPA is positief over het effect van de dispersants maar heeft een deadline ingesteld en geeist da zo minmogelijk wordt gebruikt. Britisch Petrol heeft een EPA deadline voor het gebruik ervan genegeerd. De EPA heeft ook kritiek op BP geuit en aangekondigd zelf te zullen zoeken naar alternatieven. 

‘The Well Could Fail’

Admiraal Landry vertegenwoordigt defensie. Het worst case sceanrio dat ze noemt is werkelijk schrikbarend, namelijk dat de bron ‘faalt’. Dat is vergelijkbaar met een lekkende dam die breekt. In dat geval zou een zeer grote hoeveelheid olie vrijkomen waarvan de gevolgen niet te overzien zouden zijn. Daarom heeft ze toestemming gegeven voor de zogenaamde ‘Top Kill’ procedure waarbij de bron wordt verstopt door injectie met modder.

Transcriptie van de conference call met Landry en de EPA mbt dit onderwerp hier.

Leave a Reply