Zonleningen.nl hoe werkt het nu?

Onze werkzaamheden aan de website Zonleningen.nl gaat door. Via deze site kunt u de financiering van uw duurzame installatie organiseren. Het principe is simpel, u leent van mensen en keert hen het rendement van de investering uit.

Stel u wilt zonnepanelen op uw dak omdat u minder voor uw stroom wilt betalen. De investering is echter te groot. U kunt zich dan registreren bij zonleningen.nl en aangeven hoeveel budget u zelf heeft. Wij nemen dan contact op en samen bepalen we de grootte van het systeem.

Als er een prijs is bepaald voor het systeem dan is ook het rendement te bepalen, dit gebeurt op basis van een standaard rekenmodel bv. dat van het Research Centrum van de Europese Commisie. Het staat je toe exact de locatie en orientatie en andere eigenschappen van het systeem te specificeren. Er volgt een schatting van de output en daarmee kan de opbrengst worden berekend.

Als voorbeeld een systeem in Rotterdam van 2000 Wp, pal Zuid georienteerd. Heeft een output van 1930 kWh op jaarbasis. Dat is bij een prijs voor stroom van 21 ct/kWh ongeveer 405,30 Euro opbrengst op jaarbasis (de salderings limiet verdwijnt, dus dit kunt u na 1 juni werkelijk incasseren als u verder geen stroom verbuikt). Stel het systeem kostte 3200,- Euro incl. alles. Dan is het rendement precies 3200,-/405,30 of 7,9% op jaarbasis. Dat wordt het rendement van uw lening.

Stel dat u van de 3200 Euro vijfhonderd zelf betaalt, en de rest wil financieren via Zonleningen.nl. Dan moet er 3200-500 = 2700 Euro beschikbaar komen door 27 contracten van 100,- Euro te verkopen met een rendement van 7,9% . Uw lening wordt op Zonleningen.nl vermeld voor 27 contracten en het wachten is op kopers van deze contracten.

Na login ziet u als crediteur uw contracten en het aanbod 

Het makkelijkst is dit met kennissen of vrienden te organiseren. Heeft u spaartegoeden die u de komende tijd niet wil aanspreken, dan is het rendabeler om een contract te kopen met 7,9% rente, want inflatie is 2,9% zodat u met normaal sparen alleen maar verliest. De mensen die contracten willen kopen geven dit aan via de website.

Op het moment dat verschillende mensen bij elkaar alle 27 contracten hebben gekocht is het tijd voor de volgende stap : De contracten worden aangemaakt. Deze worden naar de 27 ‘crediteurs’ gestuurd via email en evt. via de post. Het contract is een simpele afspraak dat u 100,- Euro leent (per contract) en 7,9% rente uitkeert per jaar. De contracten kunnen door u op elk moment worden afgekocht, dwz als u 100,- Euro + rente overmaakt naar een crediteur loopt het contract af. De contracten lopen sowiezo na 20 jaar af, dus voor die tijd moet u ze hebben afgekocht.  

De contracten zijn overigens verhandelbaar, maar dit zal in het begin van zonleningen.nl nog niet worden ondersteund.

De crediteuren betalen allemaal, aan de installateur. Er is een reservelijst en crediteuren die niet betalen worden in het vervolg geblokkeerd. Als het bedrag compleet is wordt de installatie geleverd en geinstalleerd bij de zn. debiteur. De ingangsdatum is de eerste van de maand na die waarin de installatie is geplaatst. In die maand geniet de debiteur al het voordeel van saldering of zn. teruglevering.

Na een jaar is het tijd om de rente uit te keren. Dit doet de debiteur zelf, hij wordt daar door Zonleningen.nl automatisch aan herinnerd. De debiteur betaalt jaarlijks de rente over alle contracten tot deze worden afgekocht. Komt de debiteur de verplichting niet na dan kan gebruik worden gemaakt van een incassobureau.

De debiteur kan de contracten bij de belastingdienst registreren. Hierdoor wordt de rente die de debiteur betaalt aftrekbaar. Dit betekent dat de uitgekeerde rente in mindering komt op het inkomen. Dat is maar 27/32 van 405,3 ofwel 314 Euro, maar dat betekent toch dat u 126 (37%) tot 177 (52%) terug krijgt. Hiermee kunt u de contracten in de loop van 20 jaar afkopen, en dan houdt u (bij het hoge tarief) nog geld over.

De rente kan zelfs hoger zijn dan het rendement van het zonnesysteem. De wettelijke limiet ligt rond de 18%, 14% rente betalen als u in het 52% belasting tarief maakt sparen via uw contracten dus zeer aantrekkelijk, zonder dat het u een cent kost. 

Contracten kopen

Heeft u vragen of wilt u meedoen, dan wel as crediteur dan wel als debiteur, ga naar zonleningen.nl en registreer, of email ons via info@greencheck.nl .

Leave a Reply