Foto’s Project Overschie CIS Solar Frontier panelen

We zijn al enige tijd bezig een installatie voor te bereiden voor Museum Oud Overschie. Hij bestaat uit 12 panelen. Het plan was deze exact pal zuid op het dak te plaatsen, maar dit kon door de zwakte van het dak niet doorgaan. Er moest een frame komen om de panelen te dragen, dat in plaats van ballast door een kabel op zijn plaats gehouden wordt. Deze complexe oplossing was onvermijdelijk daar het geen doen was op een minder zichtbare manier het dak te verstevigen.

De Solar Frontier CIS panelen werden ook gebruikt in ons project in Poortugaal. Deze zijn 150 Wp 

 

De panelen zitten op standaard Schletter aluminium profielen met een hoek van 30 graden. Deze worden geleverd met alles wat nodig is om tegels als ballast te gebruiken en een rij voldoende stijf te maken. Doordat de steunen op de u-balken zijn gemonteerd en ook de aluminium L profielen zijn gebruikt is het geheel extra stevig. 

Het frame bestaat uit twee u-delen die de breedte overspannen, gedragen door twee andere u-delen die op hun beurt op rubberen tegels rusten. Hierdoor komt het gewicht uitsluitend op de zijkant van het dak vlak bij de muur te rusten. Om te voorkomen dat het geheel gaat schuiven zijn kabels gespannen met muurankers. Ballast bij panelen wordt vooral gebruikt om schuiven te voorkomen, niet vanwege het risico dat panelen wegwaaien. 

Installatie was uiteindelijk redelijk recht toe recht aan. Het systeem heeft drie rijen van vier panelen. De drie rijen worden parallel geschakeld aan een 2.0 kW Aurora omvormer die vlak onder het dak hangt. Om deze te bereiken worden schuine gaten geboord in de zijmuur.

Links komt drie keer min binnen, rechts drie keer plus. De verbinding naar de omvormer ontbreekt nog. 

 

De drie strings worden gecombineert met een stringbox/diodebox. Dit is nodig omdat er anders stroom in tegengestelde richting kan lopen als een van de strings minder presteert. De diode box bevat drie diodes aan de positieve kant. De negatieve kant wordt alleen verzameld. Van de diodebox gaat een positieve en negatieve verbinding naar de omvormer. 

Leave a Reply