To our Podcasts

Op de Drempel van de Hemel

Buckminster Fuller is het meest bekend van zijn zogenaamde Buckyball. Hij was een wetenschapper, een van de soort mensen die nooit werd verteld hoe de wereld in elkaar zat, maar die altijd zijn eigen concepties vormde. Zulke mensen zijn tegenwoordig zeer zeldzaam, mensen worden min of meer geselecteerd op basis van beinvloedbaarheid en capaciteit magie te accepteren, of het nu van Apple, Nike of Walt Disney is..

Does this remind you of something?

Buckminster schreef ongeveer 4000 publicaties, was chemicus en architect, en voor een tijdje een ‘lult de oren van je kop’ figuur, namelijk ter promotie van zijn inzichten tav het klimaat, welvaart. Eigenlijk heeft het volstrekt geen nut aandacht aan knappe koppen als Buckminster te geven, maar het is fascinerend hoe weinig mensen tot zijn correcte conclusies komen. Dit geeft temeer weer hoe weinig mensen zelf hun werelbeeld vormen.

Malthus was WRONG

Net als dit blog al enige tijd doet was Buckminster geen gelover in de een bezwijkende aarde, Malthus, die bedacht dat de mensheid sneller zou groeien dan de ondersteunende capaciteit van de planeet zat er naast, ten eerste omdat de groei bij hoge educatie meevalt, en ten tweede omdat we bronnen kunnen gebruiken die niet opraken!

Welvaart = Skills x Materiaal x Energie

Buckminster identificeert net als ondergetekende het zou doen een evolutie van de mens van landdier tot navigerend zeedier, de zeevarende mens als ongelofelijk capabel individu, een met ongekend lef, kennis en kunde, en een fragment van waanzin. Vandaag nog zijn het de meest arrogante, voortvarende mensen die aan het hoofd van de fossiele sector staan, met een roekeloze verachting van de toekomst, zoals de rover-kapiteins van onze Gouden Eeuw.

“Operating Manual For Spaceship Earth”

Buckminster maakt ook een correcte analyse van ons welvaartspotentieel. 1. Er is genoeg, 2. De bron van welvaart is Kennis, Materiaal en Energie.  Er is geen gebrek aan energie, en dus is welvaart onvermijdelijk. Zo niet onze dan die van ander leven. Stelt u het zich zo voor : Als de mens uitsterft en de Aarde herstelt (duurt inclusief volledige klimaat extinctie ongeveer 4 miljoen jaar), dan zal zich een weelde van leven over haar oppervlak bewegen, van de koudste tot de warmste gebieden. Dat is een hoop vlees, hout, veren, vet, lijm, huiden, etc. etc. Ergo : Een toenemende welvaart is natuurlijk! Bent u er bij of houdt u zich vast aan de fossiele ondergang.

Solar gebaseerde welvaart is onvermijdelijk, met of zonder u

Het is een feest van herkenning, hoewel Buckminster natuurlijk een multidimensionaal perspectief op de wereld heeft, dus zijn boeken lezen is leuker als je op een zelfde natuurkundige, bijna quantum niveau manier naar de wereld kijkt. Zijn boodschap is hierboven simpel samengevat, het is de correcte conceptie van welvaart. Wie die doorgrond weet dat we niet aan de rand van de afgrond staan, maar op de drempel van de hemel. Het enige dat we hoeven te doen is binnengaan.

P.S. De ‘hemel’ waar de zon in hangt, waarvan de RK kerk ons al eeuwen de goedheid als beloning in het hiernamaals verkoopt, maar die een goedheid is die we vandaag de heerschappij kunnen geven. Solar will rule!

Maak Generatieve Welvaart De Politieke Prioriteit

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/1/8/greencheck.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399