Wind Energie Breekt Records

De winter is tot nu toe erg mild geweest, hoewel het weer vooral lastiger te voorspellen is met de opwarming van de polen. In ieder geval heeft dit al geleid tot een record productie van wind energie.

“The Platts Continental Power Index (CONTI) fell 0.4% in December 2013 to €46.80 per Megawatt hour (/MWh) compared to the November 2013 rate of €47.00/MWh, when calmer winds and colder temperatures suppressed wind power and boosted electricity prices. Year-over-year the index was up 8.8%.”

In de quote hierboven worden positieve prijzen voor energie genoemd, maar steeds vaker komt het voor dat prijzen negatief zijn. Dat betekent dat afnemers van de stroom GELD TOE krijgen, omdat de markt simpelweg geen behoefte heeft. Henk Kamp spreekt zich hier negatief over uit, en een niet oplettend publiek kan daar per ongeluk mee instemmen, met het resultaat dat onze kikkerlandpolitiek de standaard handhaaft “Energie mag goedkoop zijn, maar het mag niet gratis of zelfs overvloedig zijn”.

Zie ook : Omgaan met negatieve stroomprijzen en

Duits Wind Energie Surplus Leidt tot Negatieve Prijzen

Als iemand zo stom zou zijn om negatieve prijzen voor iets als iets onwenselijks te zien, dan kan nog worden gesteld dat deze kunstmatig zijn. De markt kan de stroom van de wind turbines echt wel accepteren, maar de kolen en gas gestookte centrales wensen hun productie niet terug te schroeven. Die kunnen dat eenvoudig doen (kern centrales iets minder makkelijk), en dus is het probleem kunstmatig. De hele energie markt is kunstmatig.

De complicerende factor is de monetaire stromen die met onze energie huishouding te maken hebben. Voor fossiele energie zijn die vanzelfsprekend, omdat voor die energie een hele keten nodig is, waarbij bij elke stap fossiele energie wordt verbruikt, die moet gekocht worden met het geld dat voor die stap wordt betaald.

Cheaper, better Technip turbines

Windenergie heeft momenteel geen valide monetaire context. Wel een kunstmatige, in de zin dat er geld (fossiele energie) wordt geinvesteerd als een turbine word gebouwd, en dat die energie wordt teruggeeist door de turbine energie voor een periode te verkopen. Maar als de turbine is afbetaald is er geen algemene regel om te bepalen wat de stroom moet kosten, behalve dat er vaak voor een marktprijs wordt gekozen. De enige echte kosten zijn die van het onderhoud van de turbines, en de soms belachelijk hoge heffingen op het gebruik van het netwerk.

Wind energie is net als kernenergie op den duur spot goedkoop. De strijd die wind nu vecht kan het niet winnen zolang de industrie het toestaat zich te laten kaderen in de fossiele energie markt. De goedkope stroom is namelijk wel waardevol, er kan tenslotte van alles mee geproduceerd worden. Door het geforceerd concureren met fossiel zouden wind projecten in de problemen kunnen komen, terwijl ze in feite een economische motor zijn.

De kadering ontstaat vooral door ‘economisch denken’ en het de aard van ons geld : fossiel krediet dat ook bij duurzame projecten wordt toegepast. De reden dat deze capture zich voortzet ligt in het nog niet breed uitgerold zijn van energie opslag voor electriciteit. Met die opslag (waarvoor in Duitsland extra geld is uitgetrokken) zou stroom met een negatieve prijs onmiddellijk worden opgeslokt door de opslag faciliteiten om deze op een later moment te verkopen.

Opslag van electriciteit (en warmte) maken echter een eind aan veel dure faciliteiten die de fossiele energiesector nodig heeft. Een stad met voldoende electriciteitsopslag hoeft geen enorme verbinding met centrales in een Europees net. Dus opslag is een directe bedreiging voor en zo’n net en de bijbehorende energiemarkt.

Iets om op te letten voor politici die verandering willen is of windturbines uit de greep van kredietverstrekkers raken. Het is heel makkelijk om een turbinepark eeuwig in de schulden te laten door regelmatige dure upgrades. Wat de verandering brengt is een windpark dat slechts met marginale kosten (onderhoud) vele Megawatts het net in stuurt en deze zeer productief aangewend ziet, dan wel verstandig geconsumeerd bv door huishoudens die het bij stroom opslaan en later gebruiken. Dan breekt wind misschien geen records meer, maar heeft het fossiele paradigma gebroken.

Leave a Reply