Het Nova Zembla Syndroom

De radiocampagne "Geef de Aarde Door" is lovenswaardig. Besparen is al jaren een punt van aandacht, oa vanwege het klassieke zuinige denken van ons Nederlanders. Als het om de Aarde gaat is er geen issue, die geeft je door, maar als het om onze welvaart gaat redt je het met bezuinigingen niet. Besparen en bezuinigen zijn echter een goede manier om zonder hinderlijke investeringen in de toekomst op dezelfde voet door te gaan. Is dat in uw belang?

De zon geeft ELK JAAR een veelvoud van onze overblijvende fossiele voorraden 

Een van de klassieke verhalen van zuinig overleven is dat van de overwintering in het Behouden Huys op Nova Zembla. De zeelieden van Willem Barentz brachten zes maanden door in een ruimte niet groter dan een klaslokaal. Het was te koud, het schip zat vast, het kostte Willem Barentz uiteindelijk zijn leven. Zonder goed over consumptie na te denken had geen van de manschappen Amsterdam ooit teruggezien.

Nova Zembla was koud en donker, dat biedt weinig opties. Een moderne ingenieur zou snel opmerken dat er vast wel veel wind en golven in de buurt waren, en dat daarmee het Huys comfortabel warm te houden was geweest als het goed geisoleerd was geweest, en dat er zelfs een verwarmde kas met verse groenten vanaf had gekund. Maar dat soort kennis en technologie had men natuurlijk niet in 1596.

Energieknabbelaar, beter dan een energieuitvreter. 

Maar zelfs met die kanttekeningen, zitten wij momenteel in dezelfde situatie? Zitten wij op Nova Zembla met maar zoveel essentiele voorraden? Of is dat een waan die vooral goed uitpakt voor de sector die ons het ransoen uitdeelt. Wat gebeurt er als dat op is? Stel dat de mannen van Barentz tot de laatste snik in het Behouden Huys waren gebleven, was dat dan niet hun laatste snik geweest?

Energiebron 

Besparen is verstandig, maar opwekken is verstandiger. Het is een manier van besparen die ook nut blijft hebben wanneer energie in het algemeen schaarser wordt. We denken vaak in termen van equivalentie, maar aan de prijzen van stroom en gas is duidelijk te zien dat er een verschil is : fossiel raakt op. Het uitbreiden van onze opwekkings capaciteit is de ideale benadering van de energie transitie. Een zuinige lamp zonder stroom is een nutteloos ding. Een zonnepaneel zonder lichtbron prikkelt de creativiteit. We zitten niet op Nova Zembla, en we hebben moderne technologie. We kunnen de aarde dus een stuk verbeterd doorgeven als we willen, hem alleen maar (en waarschijnlijk in slechtere staat) doorgeven is te zuinig…

Leave a Reply