Gezamelijke Inkoop van Zonnepanelen (opzet)

Er is hernieuwde aandacht voor gezamelijke inkoop van panelen. Er zijn verschillende initiatieven geweest, onder andere van Wijwillenzon. Het is interessant om deze initatieven te volgen, en waar mogelijk de kennis op deze site beschikbaar te stellen. Deze pagina zal dan ook als startpagina gelden, met updates als er interessante stappen worden genomen door initiatieven ergens in ons land. Deze pagina zal dus nog veranderen.

Er is overigens een vereniging van zonnestroom producten met een site waar veel nuttige informatie te vinden is. Bijvoorbeeld : Houd uw oude draaistroom meter, een nieuwe is niet verplicht.

Waarom gezamelijk inkopen ?

Dit is een goede vraag. Er zijn verschillende antwoorden mogelijk. 

1. Door veel panelen in eens te kopen kan korting worden bedongen

Dit is waar in veel gevallen. Zeker er van een bestaande installateur wordt gekocht kan deze besluiten de marge te verlagen. Dit in ruil voor garanties en expertise. Deze garanties moeten echter niet worden overschat. Soms kan meteen een flinke korting worden bedongen door direct naar de groothandel te gaan.

Wijwillenzon kreeg fabrieksprijzen doordat het initatief zelf een relatie met de fabrikant ontwikkelde. In het kader van People, Planet, Profit, waarom Profit?

2. Door gezamelijk in te kopen kan men fouten voorkomen en hoeven vragen maar een keer te worden beantwoord.

Dit is waar en niet waar. Groepen bewoners die gezamelijk een cooperatie oid oprichten om panelen te kopen kunnen net zo verward zijn als de individuele enthousiasteling. Het is tevens niet uitgesloten dat door de trage en gezamelijke besluitvorming en inmengning van belanghebbenden de keuze uiteindelijk toch suboptimaal is. Dit is vooral het geval als mensen zich niet willen interesseren voor de details, lezen van relevante informatie, verkennen van aanbieders e.d. Daarvoor is een bepaalde nuchterheid nodig die misschien verloren gaat in de nieuwheid van het groepsoverleg.

Er zijn zeker lessen te trekken uit voorgaande voorbeelden, en wanneer er genoeg mensen met gezond verstand in de groep zitten dan kan die voorsprong worden benut. Deze site doet graag mee met het beschikbaar maken van inzichten.

3. Door gezamelijk in te kopen kan men een deal maken met de gemeente of het energiebedrijf. 

Dit komt voor. In Leeuwarden werd de 14 kW installatie op het gebouw Wilheminastate vrijgesteld van bepaalde belastingen. Dit is een lokale kwestie, en het is jammer dat de lokale overheden zo worden uitgekleed en geconsolideerd. Dit proces is veelal financieel gemotiveerd, en dus een gevolg van onze carbon economie die altijd probeert de utilisatie van fossiele brandstoffen te maximaliseren dmv competitie voor geld.

4. Gezamelijk inkopen schept een band in de gemeenschap, of kan een uiting zijjn van die band

Het is leuk om met zijn allen iets te doen dat goed is. Zelf energie opwekken kan, stoort niet, brengt geld op en geeft een reden tot overleg en sociaal contact. Misschien komen er ‘afbetaal feestjes’ of kunnen vervolg investeringen gepland worden (bv. in energie opslag). Gezamelijke energie opwekking is een zeer logische bron van trots, want je bent zelf de motor achter je economie geworden, en hebt elkaars leven goedkoper gemaakt. Dit is een niet mis te verstane motiverende bron. De energie maatschappijen hebben er een hekel aan. 

Hoe ziet een gezamelijk inkoop traject er uit? 

Wordt vervolgt… 

Leave a Reply