Vorig jaar waren er mensen die het niet zagen zitten met wind. "Er is steeds minder wind" was het idee, en daarmee werd de opbrengst steeds minder. Natuurlijk is dit soort constateringen vragen om problemen, want we gaan ook niet aan het eind van de middag treuren "Er is steeds minder zonlicht". We weten dat dat ding er de volgende dag weer is, en we weten dat weer variereert. Dit jaar is er op sommige plekken 80% meer wind. Dat betekent dat er zelfs met 50% minder wind vorig jaar toch netto beter is gepresteerd dan voorspeld. We lopen dan nog 30% voor op het afbetalen van de molens (wat dat is wat iedereen ten onrechte zo belangrijk vindt).
Het succes van de ‘landschaps vervuilings’ lobby en centralisatie
Global warming heeft twee effecten op de wind. Ten eerste komt er meer waterdamp in de lucht omdat de oceanen opwarmen. Dat effect is niet altijd even groot omdat verdamping afhangt van luchtverzadiging, en er ontstaat bij warm weer en weinig wind een dun laagje verzadigde lucht boven het water die verdamping tegengaat. Dat dit zo is zien we bij tropische stormen, die zo heftig worden omdat ze die laag met wind doorbreken zodat het warme water massaal kan verdampen en er enorme stormen ontstaan. Water uit de zee doen verdampen is dus meer dan een kwestie van warm weer en hoge temperaturen. Omdat onze atmosfeer toch meer water gaat bevatten zal het weer heftiger worden, dit is ook voorspeld door het GPCC.
Een oude molen met een zwak punt. De nieuwe molens zijn op het slechtste weer berekend..
Storm kan molens kapot blazen, en het is misschien een interessante vraag of er geen storm molens moeten komen, misschien zelfs tijdelijk, dwz in de zomer weghalen en in het najaar plaatsen. Dit kan zeer goed met verticale windmolens aan de kust waarbij de generator in de grond wordt gelaten (deksel er op in de zomer, of stoom uit een zonnewarmte installatie die een turbine aandrijft).
"De opbrengst van de windmolens op land was vorige maand 80 procent hoger dan verwacht en op zee maakte het Prinses Amaliawindpark 50 procent meer productie, meldde vrijdag energiebedrijf Eneco. " (bron)
Op den duur zal er minder wind zijn, maar dat is ver in de toekomst als we niks doen aan onze domme koolstof verslaving, en de koolstof handelaren hun monopolie tot het eind laten voortzetten. Dit is omdat tegen de tijd dat onze atmosfeer gemiddeld zo’n 12 graden warmer is de temperatuur van de lucht overal ongeveer gelijk zal zijn, en daarmee het gewicht van de lucht, en daarmee zullen luchtstromen tot stilstand komen. Hetzelfde scenario is voorspeld voor onze oceanen, waar er een warme toplaag en koude onderlaag zal ontstaan. Aangezien de voedings stoffen naar de bodem zinken en het water niet stroomt betekent dat miljoenen jaren, zoniet miljarden jaren van dode oceaan, en als gevolg een dode aarde (maar hier kunnen we ook iets aan doen). Wat ons de laatste keer uit die patstelling heeft geholpen was het botsten van continenten. De keuze is: Ga voor groen, of accepteer een abiotische planeet, maar we drijven af.
In staatshande graag! (bron)
Er moet meer windcapaciteit komen, en niet in parken van Eneco. Er zouden Staats windparken moeten komen, waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor het verlagen van onze belasting. Zelf financieren, zelf bouwen, zelf exploiteren. Zo is het eeuwen gegaan met wind in Nederland. Als we de kas van Eneco en andere energie bedrijven spekken dan komen we nooit onder hun prioriteitstelling (Gas en andere koolstof houdende rotzooi) vandaan. Rond de Flevopolder is een enorm park gepland. Laten we die in staatshanden bouwen, voor onze eigen welvaart. en laat ons de klimaat wetenschappers berekenen of dat een goed plan is.