Breek De Neerwaardse Carbon Credit Spiraal

Dit weekend stijgen brandstof prijzen naar 1,75 per liter voor benzine. Het artikel zegt dat het gemiddeld 100 Euro per jaar zal schelen per automobilist. De vloeibare brandstof die voor logistiek zo belangrijk is raakt op. Shell en Aramco proberen hier iets op te vinden door zelfs zonnepanelen te maken, zodat voor doeleinden die nu olie gebruiken er straks electriciteit gebruikt kan worden, en er zo langer veel vloeibare olie overblijft. De consument in zijn auto is eigenlijk een verliespost in economische zin, wat voegt die toe aan de welvaart (behalve dat hij zich welvarend voelt)? De luxe van de individuele automobiele beleving is een gift geweest van het carbon/credit systeem, geen prestatie van het betreffende individu, dan moet u zelf maar een auto bouwen en benzine gaan zoeken. Maar het kon, en het was leuk.

Een auto die zichzelf laat kennen 

Elke stijging van brandstof prijzen is meteen een bron van prijsinflatie, alles wordt duurder. De strategie die wordt gehanteerd is die van het afbouwen van fossiele brandstof gebruik, zonder vervanging te steunen (want dat zou het proces versnellen en leiden tot controle verlies). Maar de boodschap moet toch duidelijk zijn : Verbrandings motoren zijn out. Wie benzine rijdt rijdt in een fossiel.  Meer snelwegen? Eerst maar eens meer batterij auto’s en bijbehorende energie bronnen. Omdat we ons aan de credit kant van het carbon/credit systeem laten vast zetten (bv. in onze hypotheek of levenstijl) denken we dat we niet kunnen reageren op deze trend, een trend die alles afbreekt wat in de 20e eeuw is opgebouwd. Die afbraak is voor iedereen zichtbaar die de moeite doet om het te zien. Ze gaat via de credit kant "Het wordt te duur, pensioen gat" en via smaad "Specialisen zijn uitzuigers, ziekenuizen plegen fraude, belasting ontduikers", waarom? Omdat we elkaar niks gunnen en altijd denken dat anderen ons belazeren. Dat is misschien zo, maar laten we dat dan ook zelf vaststellen en ons dat niet laten wijsmaken door een paar artikeltjes in de kranten.

De technologieen waar we achteraan moeten in Nederland zijn de volgende (oa):

  • Kleine windmolens van 1-4 kW voor minder dan 4000 Euro
  • Verplichte socialisatie van windparken (dus in publieke handen) 
  • Electrische auto’s met vervangbare batterijen
  • Golf energie
  • Centrale zomerwarmte opslag in woonwijken 
  • Zeewier voor biogas
  • Neerlands bonen en peulen ter vervanging van soja veevoeder 
  • Thin film CIS zonnepanelen als verplicht onderdeel van elk huishouden (onderdeel van de hypotheek)

Bovenstaande punten zijn er maar een paar. Wat nodig is zijn maatregelen die de markt niet vrij laten om te doen wat het het best doet, namelijk het carbon/credit systeem beschermen. Daarvoor zijn nieuwe wetten nodig en misschien zelfs een nieuwe politieke partij. Die zou de ‘Partij van de Welvaart’ kunnen heten, want alleen door het structureel invoeren van duurzame vervanging van fossiele energiebronnen is de welvaart terug te winnen. Liever nu dan nadat we onze atmosfeer met nog eens miljoenen tonnen CO2 hebben belast. 

Leave a Reply