Marcel Hulspas Schrijft een Goed Stuk

De pers.nl had vandaag een column van Marcel Hulspas "De Adembenemende Domheid van de VVD". Het is de  moeite van het lezen waard. Inderdaad is de VVD en het CDA en de PVV een combinatie die wederom zwicht voor de heersende machten, de betonlobby, de energie lobby, de bankaire lobby. Dat was allemaal geen probleem totdat we konden constateren dat het wel een probleem was, vanwege de effecten op het klimaat, het eco systeem en daarmee ons overleven als mensheid.

Laat iets echter eens duidelijk gezegd worden. Als u de adem verliest omdat u getuige bent van een schandaal. Als iemand u recht in het gezicht beledigde en behandeld als een kleuter, wat volgt dan op die ontzetting? De VVD en aller rechtse olie/gas verkopers hebben een corrigerende klap in het gezicht nodig, ze gedragen zich als een imbiciel en doen daar deftig over. De rol van marginale energiebronnen (kolen,olie,gas nucleair) moet worden afgebouwd. Daar is het restant van deze brandstoffen voor nodig, en daarom moet de mythe van de consumptie maatschappij even plaats maken voor de realiteit van wat we echt nodig hebben.

Dan doe ik dit! 

Laat niet iemand verklaren dat er nog steeds aan het klimaatprobleem wordt getwijfeld, laat niet iemand verklaren dat we niet kunnen zonder olie, laat niet iemand verklaren dat er geen geld is voor de oplossing. Als we ons volledig op die oplossing zouden richten zou er geen enkele moeite zijn een effect te sorteren.

Vraagt u zich eens af :  Welke sector heeft de minste financiele problemen? Het is de energie sector. Hoe kan dat? Omdat Energie = productie = geld. Omdat fossiele energie de basis is van bijna elk economisch proces dat niet door mensen met eigen arbeid wordt gerealiseerd. Laat u niet misleiden door de lage prijs van energie, inderdaad het wordt zowat weggegeven, daarin schuilt juist de paradox. U heeft het nodig, het is betaalbaar, het is de dood voor uw planeet en u kunt het nauwelijks zelf maken. Maar was het er niet dan stond alles onmiddelijk stil.   

Slavernij neemt toe in de wereld. Armoede neemt toe. Banken moeten meer lenen (ze spraken in Davos af dat er nog 100 biljoen aan schuld in de wereld te ‘beleggen’ valt). Dit zijn alle drie functies van een factor : Energie. Zou onze economie wankelen als we een onuitputtelijke kernfusie reactor op de Maasvlakte hadden staan? Natuurlijk niet! Dan was het feest voor iedereen, gingen we gratis naar Italie en vlogen we op electrisch gemaakte ethanol de wereld rond.

De VVD en Rechts is niet meer dan een groep mensen die zich makkelijk in hun eigen egocentrische wereldmodel laten inpakken en zo gebruikt kunnen worden als stemvee voor de meest barbaarse doeleinden door de lobbies die hen in de watten leggen en van de meest exotische onzin weten te overtuigen. Goed, er zijn self made men, maar zelfs die zijn door een superieur ego makkelijk te overtuigen van hun eigen unieke gelijk (bv. "Er zijn teveel mensen op aarde"), zeer rebels. Maar probeer eens iets goeds te doen?

Leave a Reply