CBS Ziet Welvaart Nederland Bedreigd Door Eindigheid Gasvoorraad

De Volkskrant meldt dat het CBS concludeert:

"Nieuwe generaties in Nederland krijgen het steeds moeilijker om de kwaliteit van leven vast te houden of zelfs te verbeteren,

omdat hulpbronnen om die welvaart vast te houden onder druk staan. Zo raken de Nederlandse aardgasreserves in het huidige tempo over circa 20 jaar op."

Nederland maakt in vergelijking met andere Europese landen veel gebruik van hulpbronnen zoals biomassa uit ontwikkelingslanden. Het is inderdaad gebleken dat de welvaart van landen samenhangt met oa zijn energie handelspositie. Engeland heeft lang olie verkocht, Noorwegen doet dat nu nog. Als Nederland voor gas 100% van Rusland afhankelijk wordt, wat gaat Nederland dan doen in ruil daarvoor? Dit probleem wordt opgelost door meer hernieuwbare energie te realiseren, en te accepteren dat export en import zich beperkt tot zaken die we niet zelf met deze hernieuwbare energiebronnen kunnen maken. De Noordzee heeft wind enegrie, golf energie en biomassa potentieel. Nederland kan net als Duitsland zonnecentrales bouwen in Spanje, Italie en Portugal. Het is misschien moeilijk voor nieuwe generaties om de kwaliteit van leven ‘vast te houden’, maar het is (mits daarmee wordt begonnen) zeker mogelijk om nieuwe onuitputtelijke en te prefereren hulpbronnen te creeren. 

Leave a Reply