Geimproviseerde Hepa/Koolstof filter

Wonen aan een drukke straat in de Randstad is niet gezond. Daar komt nog bij dat er vaak restaurants zijn met lage schoorstenen en dat het stoken door de buren een deken van rook over een wijk kan leggen. Luchtfilters zijn echter vrij duur en meestal niet gefocust op chemische vervuiling maar meer op stof, zn HEPA filters zijn dan de beste. We hebben maar eens een minimaal apparaat in elkaar geknutselt.

Hierboven ziet u een flinke koolstof filter, met flens en een ventilator die in de flens past..

Dit kan op twee manieren, maar de goede is met de blazende kant boven, zodat lucht via de deken in de filter naar de ventilator stroomt. De lucht is dan meestal vrijwel van chemische stoffen gezuiverd, koolstof filters zijn verbazend effectief!

Wat ontbreekt is de HEPA filter. Die zijn erg duur, maar voor 20 Euro moet je er een kunnenĀ  vinden. De onze hadden we al een tijdje. De kunst is nu om alle lucht ook door deze filter te krijgen anders komt er misschien koolstof mee en dat is niet gezond.

Met wat geknutsel hebben we een doos gemaakt, die op de ventilator past en waarvan de bovenkant uit de filter bestaat. Lang leven ducttape!De verpakking van de filter wordt zo herbruikt. Het bodem stuk komt uit een sinasappeldoos.En zo is onze koolstof-HEPA filter klaar voor gebruik (snoer hadden we nog). Deze kan veilig blazen. Het geluid valt zelfs mee. Voor huisgebruik kun je hem natuurlijk in de bijkeuken zetten of in het ventilatie systeem verwerken.

Betere filter optie, iets groter oppervlak

Totale kosten van dit systeem zijn 70,- Euro ongeveer. We denken dat een kit met een paar onderdelen voorbereid 100,- kan kosten. Die kunt u bestellen via info@climatebabes.com of info@greencheck.nl met titel HEPA filter.

Leave a Reply