Verhoog de Capaciteit Van Uw Zonneboiler

Op zonnige dagen zal een zonnboiler snel vol raken. Op dat moment zal het systeem geen extra energie opslaan en gaat deze verloren. Daardoor is het rendement van uw zonneboiler systeem lager dan het zou zijn als het meer opslag capaciteit had. Wie een flinke investering heeft gedaan om genoeg zonnewarmte op te vangen merkt dat een deel hiervan verloren gaat, zodat er toch gas of electricteit gebruikt moet worden. 

Een oplossing hiervoor zijn PCM, ofwel Phase Change Materials. Dit zijn materialen die intern van structuur wijzigen en daarbij warmte absorberen of afgeven. Dit zijn bv. bepaalde zouten en paraffine. Greencheck was met een artikel over een van deze materialen bezich dat lost te koop is, Thermusol uitgevonden door Hendrik Glasstra van Capzo BV. Zouten zijn effectievere PCMs dan paraffine, maar hebben een nadeel dat ze natuurlijk niet in het water terecht mogen komen. Zouten zijn corrosief dus dat zou slecht uitpakken voor het systeem.

De oplossing is om de zouten in een dun laagje te verpakken, en dus een soort granulaat te maken. Het resultaat van deze innovatie is nog redelijk duur, namelijk 50 Euro per kilo bij kleine hoeveelheden (volgens navraag van Greencheck). Dit is nogal een verschil met de originele claim dat het de helft zou kosten van paraffine, een materiaal dat nu ongeveer 10,- Euro/kilo kost. Maar Capzo BV heeft doorgedacht en ze hebben een product dat misschien interessant is voor mensen die warmte in watervaten, zonneboilers e.d. opslaan. Het heet Thermupod . Het zijn koffie pads gevuld met Themusol (of zo lijkt het) die men in de zonneboiler kan leggen om zo de warmte capaciteit te vergroten. Dat betekend meer warmte opslag in minder volume, en dus een meer rendabele zonneboiler installatie.

Thermupod

"Bij een delta T van 50 graden heeft Thermusol ongeveer een dubbele capaciteit vergeleken met water, maar bij

een delta T van 10 graden zelfs het zesvoudige. 

Volgens de berekening van Salca BV die de thermopod verkoopt kan de capaciteit van een warmte opslag vat ruim worden verdubbeld, maar Greencheck zal zoeken naar betere berekeningen. Vaten kosten ongeveer 1 a 2 Euro/Liter (bron)maar dit is voor grote volumes (1000 liter +). In die volume range zouden landbouw opslag tanks misschien goedkoper zij, al hebben die niet de laag specifieke vulmogelijkheden (kan worden opgelost door een beweegbare barriere in de tank). De pads kosten ongeveer 17 Euro/liter (excl.). 

Een soortgelijk product

En nog een voor hogere temperaturen, een zn. Heat Accumulation Ball. ‘SXR-S Heat Accumulation Ball is a basic structure product in the PCM heat accumulation products and engineering projects. The Ball is made of plastic material with excellent heat conduction capability and filled in SXC-S PCM. The ball is very convenient to the products manufacturing and engineering implementation with excellent PCM heat accumulation performance, with phase change temperature of 79 degrees centigrade, the SXR-S’s heat accumulation capacity is 3 times greater than that of same unit paraffin, and its heat conductivity is 10 times greater than the paraffin’s. 

 en 

srx-s en PCM bal

Een plastic paneel met een PCM er in die in communicatie huisjes wordt gebruikt om de temperatuur

bij stroom uitval laag te houden, of airco kosten te sparen (absorbeert warmte bij temperatuurstijging en geeft deze ‘s nachts af). 

Kosten grondstoffen en eindproducten 

De stoffen die volgens het patent in de Thermopod zijn o.a.

klik om te vergroten

Sodium Acetate Trihydrate $740/Ton

Sodium Sulfate Decahydrate $90/Ton (ook bekend als Glauber’s salt)

Acrylic Acid $176/Ton

Laromir 8765  (een coating hars)

Glycerol $500/Ton 

Sodium Hydrogen Phosphate  $600/ton

In het patent van Glastra worden een aantal andere PCM genoemd. Iemand die de problemantiek opnieuw bekijkt zou zoeken naar een hoge latente heat capacity. Sodium phosphate steekt er met kop en schouders bovenuit, het is bovendien goedkoop en heeft een aantrekkelijke overgangstemperatuur. Zeer geschikt voor warmhoud pads rond lichaamstemperatuur, maar bv. ook om een zonnige dag langer te laten duren (bij integratie in het interieur, bv. de muur). Grappig is dat er al eerder aan de toepassing van Glastra is gedacht, bv. in dit patent uit ’83 voor medical heat pads. Hmm..Misschien is het wel goedkoper om het oude patent te volgen voor het maken van heatpads ?  Iets waar Greencheck ook wel eens wat dieper op in zou willen gaan. 

Leave a Reply