Giftige Algen

"Environmentalists and officials say it is a result of the nitrates in fertilisers used by the region’s farmers.

De algen aan de franse kust zijn giftig. Een groep wilde zwijnen werd dood gevonden. In 2009 viel een paard dood neer en moest zijn berijder uit het groene slijm getrokken worden. Het probleem is niet de algen, of de meststoffen die in het water terecht komen. Het probleem ligt in het gebrek aan zuurstof. Dit zorgt voor dominantie van algen die het zeer giftige H2S ofwel Waterstof Sulfide maken. In alle gevallen blijkt dat het reduceren van de meststoffen die in de zee terechtkomen de oplossing brengt, maar de werkelijke reden voor de giftigheid (want er zijn ook niet toxische algen die van meststoffen houden), nl anoxia, neemt toe in alle zeeen op aarde. 

De Aarde heeft al eens een preriode doorgemaakt waarin het opwarmen van de atmosfeer (global warming) oceanen giftig maakten. Greencheck heeft hier al verschillende malen melding van gemaakt, omdat het waarschijnlijk is dat H2S het laatste is dat we zullen ruiken op aarde voor het leven aan de winterslaap van ongeveer 4 milioen jaar begint, met geluk, net als aan het eind van het Permian (toen de voorgangers van de zoogdieren en reptielen uitstierf). 

Daarom zijn de oceanen zo belangrijk. Ze zijn een gevaar dat aan te pakken is. Stewardship en correctie van de schade door de fossiele industrie is echter nog geen open onderwerp. Mensen die er verstand van hebben kunnen echter een goed beeld schetsen van de trend:

Leave a Reply