Kernenergie, Netjes Geregeld

Een kernramp zoals in Fukushima is (als we de berichten zien) geen eenvoudige zaak om op te lossen. De hoge stralings niveaus en radioactive lekken hebben intussen iedereen deelgenoot gemaakt van op zijn minst een paar ‘hot particles’ die bij de initiele explosie in onze atmosfeer terecht kwamen. Geen probleem voor TEPCO (de private beheerder van de centrale) overigens, dat aandeel is gekelderd en de aansprakelijkheid (zoals hier all eerder werd gemeld) is beperkt tot paar van de intussen 15 miljard dollar aan kosten.

De evacuatie van mensen uit het toch al zwaar getroffen gebied zou wat kosten betreft een kleinigheid moeten zijn, maar hieronder zien we dat de mensen die daar door TEPCO mee zijn opgescheept hier geen brood in zien. Verdaag het maar en als je wil verhuizen is dat op eigen risico. Hoeveel straling de mensen ontvangen wordt niet gemeld, alleen dat de regering zijn uiterste best doet om hem te beperken.

Het rendement van de TEPCO CDS (failissements verzekering) heeft veel beleggers rijk gemaakt iets dat alleen kan door handel na de ramp. Door TEPCO CDSen te kopen en tegelijkertijd het TEPCO aandeel te dumpen zouden grote beleggers zich eenvoudig met de ramp hebben kunnen verrijkt. Het is de vraag of dit niet gebeurt is. Had de Japanse regering dit zelf gedaan dan had het nu geen rekening van 12 miljard dollar voor de toch al radioactive burgers. (bron)

Overal is de aansprakelijkheid van de exploiterende bedrijven voor een kernramp beperkt, het is zelfs zo dat verzekeren zo duur is dat het de energie soort absoluut onrendabel zou maken. Toch gaat de drive mbt het bouwen van deze marginale energie bron door. De situatie is helaas zo dat de gemiddelde burger zijn energie ergens vandaan moet halen, en daarbij juridisch niet vrij is om te doen wat kan (bijvoorbeeld leveren aan de buurman). Het is de wetgeving die de energie monopolies beschermd met BTW en Energiebelasting, maar ook met regels als ‘Niet meer dan anders’ voor gas. Zou er een persoon die burger belangen behartigt in onze kamer zitten dan hoorde je af en toe nog eens ‘prioriteer lokale productie’ of ‘maak het netwerk gratis voor kleinproducenten’, of ‘open markt voor electriciteits meters’ oid.

"To meet the requirements of the law, Japanese nuclear plant operators buy property and liability insurance from the Japan Atomic Energy Insurance Pool (JAEIP). However, JAEIP does not sell the utilities coverage for earthquake damage, tsunami damage or business interruption, which could leave the Japanese government responsible for those costs." (bron)

Het bedrijfsleven krijgt momenteel voorrang, en dat is niet helemaal onterecht, aangezien de burgers in ons land de welvaart niet creeren, maar deze overwegend consumeren. Willen ze daar mee doorgaan dan moeten de producenten kunnen blijven produceren bij een stijgenden fossiele brandstof prijs. Toch is het idioot dat er zo veel restricties zijn, zodat grote bedrijven met aandeelhouders de kans krijgen om ons (net als in Japan) op te schepen met decennia aan problemen, alleen voor her rendement en de paar goed betaalde banen zolang alles goed gaat. Er zijn voldoende alternatieven.


Leave a Reply