Mentale Volgorde Is Belangrijk

Ik las een artikel over methane hydrates, dus methaan dat zich in bevroren water op de bodem van de zee bevindt. Methane Hydrates gaan smelten als de huidige trend doorzet, en versterken die trend. Methane Hydrates zullen de doodklap geven aan leven in onze oceanen, en mogelijk op het land, omdat het methaan dat vrijkomt niet zomaar verdwijnt en giftig en ongezond is. We hadden de olie en kolen voorraad niet moeten verbranden. 

Niel Young is an environmentalist 

Het artikel  doet echter een bekende verkoop truc, het noemt eerst uitgebreid de energie die de methaan vertegenwoordigd als je het zou verbranden. Dat is natuurlijk een hoop. Het is hetzelfde als in een hotel bij de open haard zitten en uitrekenen wat de verbrandings waarde is van all het meubulair in zicht, de schilderijen en andere los zittende zaken (gordijnen). Misschien een beter beeld is een hotel gast uit te leggen dat al het staal van het centrale verwarmings systeem heel wat waard is. Als we alle bomen in Nederland kappen zitten we er ook nog wel even warmpjes bij. 

Het stuk sluit op de meest smakeloze manier, maar misschien wel relevant omdat het een generatie aanspreekt die nu voor het grootste deel eigenaar van alles is, de Babyboomers, met een referentie naar Niel Young :

"Maybe Neil Young’s lyric “It’s better to burn out than fade away” captures the odd paradox of methane hydrates best. Better to burn some of their methane in the short run, and suffer a CO2-driven aggravation of greenhouse problems en route to a more sustainable energy solution, than to continue with the energy status quo and wait for melting hydrates to worsen the climate problem for us."

Vooral het "en route to a more sustainable energy solution" is zo’n lege uitspraak gebleken. Het laat zien wat de enige juiste actie is, namelijk VANDAAG het roer omgooien. De twee opties zijn : Hydraten benutten en zo ons uitsterven garanderen, of dat niet doen en ze spontaan doen vrijkomen. Het duurt nog even voor de oceanen zo warm zijn dat alle hydraten vrijkomen. Als we tegen die tijd overvloedige hernieuwbare energie hebben, of Saudi Arabie net zoveel zonnestroom produceert als het nu olie exporteert, dan hebben we misschien genoeg energie om iets aan de situatie te doen. 

De volgende evolutionaire stap kan twee kanten op gaan : Terug naar de zwavel lievende microorganismen, of door met een mensheid die kan omgaan met zijn macht. Fatalisten moeten zich maar zo snel mogelijk..

Leave a Reply