Gloeilampen: Domme lampen

Osram

Recent heeft Osram een vergelijking gedaan van gloeilampen, spaarlampen en LED lampen. Hun samenvatting:

"Kunstmatige verlichting representeert momenteel 19% van het mondiale electriciteitsgebruik of 2,4% van de totale primaire energie consumptie. 70% van de energie wordt door inefficiente lampen gebruikt. Als alle inefficiente lampen door LED lampen zouden worden vervangen dan zou dat het electriciteitsverbruik voor verlichting halveren. De potentiele besparingen zijn dus enorm."

Lampen Vergelijken

In de studie werden de levenscyclusfactoren van de verschillende lamptypen vergeleken. Hierbij werd een zelfde branduur gehandhaaft en ging men uit van lampen met vergelijkbare lichtopbrengst. Dit betekende dat het aantal gebruike gloeilampen en spaarlampen (die minder lang meegaan) grote was dan de LED lamp, Hierdoor werd ook het energiegebruik van productie vergroot.

De lampen werden ook volgens het zn. Lifetime Impact Assesment (ISO14040 en ISO 14044) vergeleken. Daarnaast werd een KPI methode gebruikt van het Centrum van Milieuwetenschappen in Leiden (CML).

Gevolgen van fabricage
Zes vergelijkingspunten
Hoewel de gloeilamp bij fabricage misschien minder vervuilend is maakt de korte levensduur dat de effect in vergelijking met spaarlampen en ledlampen vaak het dubbele is. LED lampen waren enigzins nadeliger in vergelijking met de spaarlampen (enkele procenten hier en daar).
Energie consumptie van fabrikage
In dit opzicht kwam de LED lamp 3% voordeliger uit dan de spaarlamp. Beiden kwamen echter 34% en 36% beter voor de dag dan de gloeilamp.
Energie consumptie van gebruik
Aangezien naar de lichtopbrengst werd gekeken waarbij deze voor de spaarlamp en LED lamp grotendeels gelijk bleken bij gelijk energiegebruik was nog eens duidelijk dat gloeilampen energieverspillers zijn. Gloeilampen gebruiken 5 keer zoveel energie als spaarlampen of LED lampen.

Leave a Reply