Heliostaten Deel 6

Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Deel 5

Dit type heliostaat staat momenteel in Kijkduin 

Zoals was uitgelegd in deel 4 kan men een servo gebruiken om een heliostaat te maken. Om dit te demonstreren hebben we dat vandaag gedaan, hieronder een video ervan.

De stappen zijn eenvoudig, het toeval wilde dat er prices het goede soort mini draadeind te krijgen is in de RC/modelbouw winke. Deze konden we in de servo schroeven. Door er twee moertjes met krimpkous om heen te smelten kon de beweging lineair gemaakt worden.

Wat betreft de servo zijn er twee dingen gedaan. Ten eerste is de limiet pin uit het radarwerk gehaald, deze maakt dat de motor niet rond kan draaien maar tegen een pin oploopt. Deze is gewoon uit het betreffende radartje te trekken (van koper in ons geval). Daarnaast moesten we de draai weerstand (potmeter) verwijderen en de verbinding met de servo electronica velengen. Daarbij is het slim niet aan de printplaat kant te solderen, omdat dat super klein en kwetsbaar spul is, aan de potmeter  kant is er veel minder risico. 

De draaias is een groter schroefdraad waar een sleufje in gezaagd is waar de potmeter precies in past. Deze as is met moeren aan de bovenkant aan het frame geklemt, dus de as draait mee. Het bleek dat de feedback van de draaiweerstand precies verkeerd was, dus de draai beweging maakte dat de potmeter verder van de gewenste stand kwam te staan. Het kan zijn dat dit een soldeer fout is of dat deze omkering het gevolg is van de manier waarop we de draaibeweging gebruiken, even omsolderen en het werkte goed.

Het servo signaal komt van een Picaxe pic microcontroller. Hierover de volgende keer meer. Deze controller wordt geleverd in een vorm waarin hij via usb of seriele poort met een soort basic taal te programmeren is. Er is een servo commando zodat het zeer eenvoudig is om deze servo aan te sturen, gewoon de positie aangeven en de chip maakt het signaal.

Deze opzet is natuurlijk voor demonstratie doeleinden, maar de motor output kan eenvoudig worden gebruikt voor het aansturen van een veel grotere motor. De beperking zit hem in de minimale draaihoek en het signaal van de potmeter. Ook draait een servo bij benadering van de doelpositie steeds langzamer, wat voor en nadelen heeft. 

Leave a Reply