Nucelaire Energie is Bepaald Niet Groen

Er kleven erg veel nadelen aan nucleaire energie, maar voorstanders voor uitbreiding van de huidige 2% die kernelectriciteit van de totale werled productie uitmaakt beweren vaak dat het groen is, dus een noodzaak voor verstandig klimaat beleid. Nou, dat is dus onzin.

(bron)

De recente pulicatie van het IPCC zette kern energie op gelijke plaats met PV, maar bovenstaande table laat zien dat de koolstof kosten van het splijten van Uranium voor warmte opwekking ook een hoop fossiele brandstof kost. Dat is dan misschien de grootste reden waarom er zo op kernenergie wordt aangedrongen, de olie boeren zien er brood in, en die betalen de nucleaire lobby.

Externaliteiten

Waar het steeds mis gaat bij berekingen van kosten is bij het bepalen van de externaliteiten. Dat gaat uberhaupt met de wereld economie mis, bijna geen enkel bedrijfsmodel houd rekening met ‘het water is op’ of ‘er zijn geen bomen meer’. Tepco, de eigenaar van de Fukushima reactor waar de meltdown steeds serieuzer wordt, is bijna failliet, met $15 miljard verlies en gekelderde aandelen draait Japan op voor de kosten (zie hieronder, kennelijk voor $13,5 miljard).

De nucleaire industrie

Natuurlijk zijn de aardbeving en volgende calamiteiten wel in risico modellen bekeken, maar de kern energie industrie kwam er al gauw achter dat ongelukken onbetaalbare schade konden aanrichten, zodat verzekeren of sparen het hele idee van kerncentrales onmogelijk zou maken. Daarom is indertijd een wet van kracht geworden (in de VS in ieder geval) die de schade aansprakelijkheid van Kern energie bedrijven beperkte. Op die manier hoefden ze maar een klein beetje geld opzij te leggen.

“The nuclear energy industry only exists thanks to what insurance experts call the “mother of all subsidies”, and the public is largely unaware that every nuclear power plant in the world has a strict cap on how much the industry might have to pay out in case of an accident. In Canada, this liability cap is an astonishingly low 75 million dollars. In India, it is 110 million dollars and in Britain 220 million dollars. If there is an accident, governments – i.e. the public – are on the hook for all costs exceeding those caps.” (bron)

Duitsland en Japan hebben kern energie afgezworen, iets dat de wereld al geheel zou moeten doen.

Leave a Reply