Hoe Shell Kan Scoren

Letter from Shell about Groningen

Shell shareholders initiative

Shell “Wind op zee straks even belangrijk als aardgas”

Groningers ook gezondheids schade door gaswinning

Shell developed a pathetic fuel efficient car  They could simply start building this one :

Shell verkent de duurzame arena. Na decennia inspanning om deze markt te ondermijnen zegt de CEO nu :

“Moving away from fossil fuels presents great opportunities for oil companies”

Dat lijkt veel belovend, maar vertrouw Shell niet te snel. Ook al zien ze af van het boren op de Noordpool, dit betekent nog niet dat het enig belang heeft bij een overstap naar duurzame energie bronnen. Er is nog geen rationeel denkproces waargenomen behalve een die de toekomst van Shell zeker stelt, en dat betekent meer olie, meer schaliegas, en all andere fossiele bronnen waar ze nu hun salarissen van betalen.

Hot air? That’s what it has been for a century, literally

De naieve houding van het publiek dat een sociale houding van bedrijven verwacht wordt keer op keer gelogenstraft. Shell is net als Exxon hard bezig geweest de fossiele consumptie veilig te stellen in een tijdperk waarin al lang duidelijk was dat koolstof houdende brandstoffen een bedreiging waren voor onze biosfeer. Het heeft alleen een tijd geduurd voor de CEOs niet meer netjes konden doen zonder dit toe te geven. Nu geeft Shell het toe, wil het verduurzamen, dat kan het netjes zeggen, en vervolgens verwachten wij iig business as usual. Weltersten publiek, u heeft gehoord wat u wilde horen.

Shell hoeft geen ‘babysteps’ te zetten

Shell moet als het serieus meent wat het zegt ons niet in de maling nemen en doen alsof het ‘risicovol’, ‘een verkenning’, ‘een stap in het duister’ etc. is om met klimaat neutrale of klimaat positieve technologie aan de slag te gaan. Het is een professioneel bedrijf met duizenden slimme experts aan boord. Het trekt deze mensen uit de hele wereld aan en iedereen doet super zijn best. Wat je mag verwachten van Shell, die net als China zeer lange termijn plant, is dat ze net zo gewiekst met verduudzaming omgaan als ze met de onderdrukking van verduuzaam zijn omgegaan.

Shell kocht alle pantenten voor solar grade silicon, kocht alle solar grade silicon en alle fabrieken die het spul produceerden, en zo vertraagde Shell de introductie van goedkope zonnepanelen wie weet hoe veel jaren. Allemaal hele dure jaren. Dit was omdat Shell van de slimste koppen gebruik maakte om zichzelf in leven te houden. Laat ze dat nu ook doen om de stap naar de verduuzaming te maken. Alsjeblieft geen laf geklungel.

Om geld gaat het niet. Shell maakt geld (zie onze posts over #carboncredit). Het kan de eigen olie en gas zo ruilen voor alles wat het nodig heeft. Dit is ideaal. Het kan de eigen toekomst als eigenaar van bronnen (ook al zijn we daar niet enthousiast over) zeker stellen als het slaagt om met 1 unit fossiele  energie 4 units hernieuwbare energie te genereren. Die multiplicatie factor bestaat al bij zonnepanelen, die (afhankelijk van de gebruikte sealants) 30 tot 60 jaar mee kunnen.

Shell mag kokketeren met hernieuwbare energie, maar dit is slechts schijn tot het komt met een paar serieuze projecten. Met name :

  1. Een groep batterijen fabrieken rond de wereld, naar model van Tesla.
  2. Offshore windfarms voor scheeps (NH3 ammoniak) diesel
  3. Assistentie Tesla bij productie van zware electrische vrachtwagens (bouw fabriek)
  4. Een groep zonnepaneel fabrieken in Zuid Europa, Australie, naar model van China
  5. Een groep wind turbine fabrieken naar model van China
  6. Grootschalige bosbouw projecten in droge gebieden, inclusief irrigatie

De projecten moeten breinverzengend groot van aanpak zijn. Dat kan Shell namelijk makkelijk. Dit is geen gezeur van ‘svp Shell doe toch iets’, maar een challenge: Is Shell serieus, dan moeten we geschokt worden door de schaal waarop het dingen aanpakt. Er is 2500 keer zoveel solar energie op jaarbasis te winnen als alle fossiele brandstoffen die in dezelfde periode (nu nog) uit de grond worden gehaald. We leven ivg op een ”armoedig” fossiel ransoen.

Shell moet hiervoor misschien minder van de eigen olie verkopen voor zinloze verbranding in bv. autos en vliegtuigen. Dat kan het motiveren met de noodzaak van deze transitie. Het kan een deel van de reserves explicite onder VN mandaat of een andere militaire autoriteit sanctioneren voor de productie van hernieuwbare energie bronnen. Dan weet je dat ze het menen. Anders is het gewoon een nieuwe iteratie van het gladde (en mensheid bedreigende) gelul van afgelopen eeuw.

Leave a Reply