Leg De Link Met Duurzaamheid

De economische crisis is een energie crisis. Zouden we er in europa een probleem van maken dat landen schulden hebben als we zeeen van olie en gas zo konden weggeven voor productie en andere zaken? Niemand lijkt door de facade die ‘geld’ heet heen te kunnen kijken. ‘Griekenland heeft schulden’,’het krijgt geld’, wij ‘betalen’, is allemaal vorstrekte nonsense. Wij betalen in wezen nergens voor, want alles wat we gebruiken of kopen is gemaakt met behulp van iets dat niemand maakt, iets dat in de grond gevonden wordt, namelijk kolen, olie en gas. Dat gebeurt ook niet voor geld, dat gebeurt met behulp can dezelfde kolen, olie en gas.  

“Debt, unemployment and poverty is causing mass unrest and thousands to seek a cheaper lifestyle outside the capital” (bron)

Intussen valt de economie in zonnig Griekenland uit elkaar. Het land heeft mogen genieten van olie die niet van de banken was, en wordt nu gevraagd om in een soort schuld slavernij en aperte armoede te vervallen. Dit omdat banken het voor het zeggen hebben. Dat er genoeg zon in Griekenland is om het land zeer welvarend te maken is irrelevant, want banken zullen het niet helpen aan de olie die nodig is om dit tot een realiteit te maken. De gans levert meer op door hem snel kaal te plukken dan door hem goed te verzorgen.

Ach nee, er is helamaal geen olie of gas tekort, je bazelt! FT vandaag:

“Beijing has suspended exports of diesel fuel indefinitely to help meet domestic energy demand ahead of the peak summer season, prompting concerns about knock-on effects across Asia.” (bron)

Moscow has raised a petrol export duty by a hefty 44 per cent this month, in what amounts to the imposition of a prohibitive tax on overseas sales” (bron)

Energie betekent productiecapaciteit, banen en welvaart, maar de oude fossiele energie branche geeft geen ruimte of steun aan de nieuwe hernieuwbare branche. Hoe lang gaan we dit egoisme nog leidzaam tolereren? Tot Europa volledig in puin ligt? 

Leave a Reply