GE’s CEO Biedt Vreemd Excuus Aan In Strijd Tussen Aarde En (Fossiele) Industrie

General Electrics CEO Immelt heeft spijt van zijn promotie van groene energie, ondanks het feit dat die tak van GE’s bedrijf in afgelopen jaren ververvoudigd is.

“GE’s focus on the environmentally friendly aspects of its wind turbines and high-efficiency appliances might have led his critics to believe he was more interested in saving the planet than growing the company.”(bron)

Het geeft goed aan wat het antagonisme is waar we mee te maken lijken te hebben, aarde versus industrie, en die industrie hebben we nodig voor de winst en de banen, terwijl er ook constant wordt gestreeft banen op te heffen door (in de VS) de vakbonden te ondermijnen en door innovatie en besparingen.

GE heeft veel winst gemaakt met het ontwikkelen van wind energie en de minder klimaat relevante verbetering van het electriciteits net, alsook met zuinigere vlietuig en locomotief motoren. GE al enige tijd van de relatie tussen fossiele brandstoffen en het klimaat, het maakter er in 1957 een educatief radioprogramma over genaamd “Climate and Industrial Activity”.

De industrie verdient ook als de energie die ze gebruiken schoon en groen is, dus is de strijd wel die tussen Aarde en Industrie of die tussen Aarde en Fossiele energie?

“(Immelt) said he has lost interest in calling on the United States to develop a more comprehensive energy policy. His prior calls that the nation adopt regulations that put a price on carbon raised the hackles of some shareholders.”

De aandeelhouder krijgt hier de schuld, aandeelhouders willen winst en geen gezever over groene energie. Wat betekent dat precies? De waarde van het GE aandeel bepaald hoeveel GE kan lenen, de hoeveelheid die GE kan lenen bepaald hoeveel energie en mankrachten het kan inzetten om winst te maken, de winst betekent een waarde stijging van de protfolio van de aandeelhouders en bonussen en promotie voor iedereen die op GE inzet.

Dit alles vertaalt zich in meer geld op de bankrekening die weer aan meer energie kan worden uitgegeven. We hebben het over de groei cyclus, de fossiele energie consumptie groei cyclus. GE, als producent van moteren en generatoren is een belangrijke factor in die cyclus.

Als GE echter groen groeit dan worden de olie en gas verkopers daar armer van en neemt grof genomen over de hele linie het verbruik van fossiele energie af. De grootste ramp zou zijn als er voor elke huidige fossiele behoefte een hernieuwbare oplossing was, of als die er was (en die is er) dat deze door aandacht in de media en productie volume competitief zou worden met fossiele brandstoffen. Dan zou het gebruik van fossiel snel instorten.

De fossiele energie sector is echter onafhankelijk en niet van plan te stoppen, en omdat alle mijnbouw, productie en logistiek nog van fossiele brandstoffen gebruik maakt kan het via de politiek en het financiele systeem werken om het klimaat probleem in twijfel te trekken en hernieuwbare bronnen te bestrijden.

De meest directe manier is via de aandeelhouders. Dalende aandelen betekent geen krediet betekent geen energie voor GE. Aandelenprijzen zijn volstrekt niet betrouwbaar, op sommige dagen is 70% van het handelsvolume kunstmatig en via dat kunstmatig volume kan de prijs worden gemanipuleerd. Dus een bedrijf kan financieel op de korrel genomen worden, misschien is het correcter om te zeggen dat een CEO persoonlijk kan worden gekort (deze man zegt het ten slotte voor zijn eigen hachje). 

Het problem is dat de productie en handel van fossiele brandstoffen zich kan afzetten tegen de belangen van de burgers (in de verschillende landen) , welke ‘reden’ er ook gebruikt worden, banen of winst, die zijn ook duurzaam te bereiken, alleen niet (en daar gaat het om) door dezelfde mensen en instituten. Immelt heeft zijn interesse in duurzaamheid verloren, en wordt daar persoonlijk beter van.

Leave a Reply