Nogmaals: Saltworks Revolutionaire Ontziltings Technologie

De meeste ontziltingstechnieken produceren afval water met een hoog zoutehalte. Dit is afval en kan zelfs tot een milieuvraagstuk uitgroeien. de Saltworks ontziltings techniek maakt juist gebruik van water met geconcentreerde zouten. De electriciteitsbehoefte is bovendien veel lager (80%). De vraag is hoe dat kan.

Het reservoir met hoge zoutconcentratie midden onder drijft het ontziltings proces

Zouten zijn verbindingen die als ze oplossen uiteenvallen in ionen. Keuken zout is NaCl, wat oplost als Na+ en Cl-. Het zijn combinaties van elementen warvan een een positieve lading kan aannemen en de ander een negatieve lading. In opgeloste vorm hebben de ionen een electrische lading (+ of -), waardoor ze een electrische aantrekkingskracht ontwikkelen als ze ongelijkmatig over de oplossing worden verdeeld. Dit ladingseffect staat los van de krachten op deze ionen vanwege hun concentraties. In het bovenstaande plaatje zie je hoe de hoge zoutconcentraties in het reservoir middenonder leidt tot een beweging van ionen naar de reservoirs met minder hoge concentraties links en rechts. Omdat deze beweging echter door een selectief membraan plaatsvind ontstaat er een concetratie van positieve en negatieve lading in de reservoirs. Deze lading trekt vervolgens tegengesteld geladen ionen uit het bovenste reservoir weg. 

Goedkoop en Zuinig

De Saltworks methode is goedkoop en zuinig. Hij is goedkoop omdat het warer onder lage druk kan worden rondgepompt. Er is minder zwaar materiaal nodig. Het ontwerp is eenvoudig. Het ontwerp is zuinig om dezelfde reden, maar ook omdat er voor het bereiken van de hoge concentratie in het ‘aandrijvende’ reservoir zonne energie kan worden gebruikt. Simpele verdampings bakken zijn voldoende. Het is zelfs zo dat het verdampte water natuurlijk ook zou kunne worden opgevangen (solar destilatie) waardoor nog meer ontziltings capaciteit ontstaat. Daarbij kan men zich voorstellen dat het afval water van conventionele ontziltings installaties(met een hoge zout concentratie) prima gebruikt kan worden om nog meer water van zouten te ontdoen.Tevens is er geen chemische voorbehandeling nodig. Hierdoor word 80% op kosten bespaard.

Droge gebieden

Saltworks inc. heeft prijzen en subsidies gewonnen die het in staat hebben gesteld om een kleine test opstelling in Australie te bouwen (produceert 1 kuub per dag). De markt voor desalinatie word geschat op 56 miljard in de komende zeven jaar. Laten we hopen dat in plaats van nuclear+hoge druk membraan technologieen voor deze nieuwe manier wordt gekozen zodat de vele dorre gebieden bij de zee de landbouwgronden van morgen kunnen worden..

Leave a Reply