De ‘Rare Earth’ Mythe

Wat?Alweer een mythe? U denkt dat we hier een beetje paranoia zijn. Feit is dat duurzame energie op geen enkele manier van zeldzame metalen afhankelijk is. Ten minste, als je niet voor de winst gaat. Laat ons dit standpunt hier verdedigen.

De Eeuwige Veelbelovende Toekomst

We lezen over een nieuwe fantastische technologie die van Koolstofdioxide (CO2) Koolmonoxide en waterstof maakt. Alles met warmte door de zon. Er wordt wel gebruik gemaakt van een Rare Earth Metal Cerium. Een zeer patenteerbaar concept. Niet erg effectief, maar we moeten ons verwonderen over de inspanningen op dit gebied.

In het bijgaande artikel lezen we dat:

"The prototype is grossly inefficient, the fuel created harnessing only
between 0.7% and 0.8% of the solar energy taken into the vessel."

En de toekomst belooft efficienties van 19% een getal dat iedereen uit de lucht kan plukken, misschien de limiet? Efficientie in deze context is misleidend omdat je het niet hebt over een reele kosten component (want dat hangt af van hoe je het zonlicht verzamelt) maar van de proces efficientie (dus energie in-energie uit).

Onze Eeuwige Presterende Verleden

Wat schetst onze verbazing, want wetenschappers zijn al jaren bezig met direct zon gedreven reacties van H2O naar H2 en O2, of van CO2+H2O naar H2 + CO en vervolgens CH4 (sabatier proces voor de mars missies). Het maakt toch niet uit waar de energie vandaan komt. Het project om met zonlicht H2 te maken is best oud. Er staat een grote reactor in Almeria, Spanje.

Gek dat we lezen over de eerste systemen die op basis van zink en ijzer werkten (beiden roesten immers, dwz ze reageren met zuurstof, dat ze in sommige gevallen gewoon van water of CO2 afpakken). De efficientie is zelfs beter:

"Reactor efficiencies up to 28 % and
process efficiencies of up to 9 % were found"

Vroege Hydrosol reactor

Hydrosol maakt van H2O H2 en O2. Het is een mooi regeneratief catalytisch proces dat eigenlijk al langer bekend is. Dit is de project pagina. Er worden geen rare earth metals gebruikt. Dan heb ik het nog niet over Solpaces, een project waarin zink wordt gebruikt. Het is niet goed of practisch tot het patenteerbaar is.

Uit de oude doos

Het patent waaruit onderstaande afbeelding is geplukt meldt als te gebruiken metaal (M) bij voorkeur Aluminum, Koper, Mangaan, Nikkel, Tin of Cobalt. Er wordt ook zwavel en methaan gebruikt, maar dat komt weer terug.

(bron)

Overigens: JA, je kunt methaan maken van H20 en CO2 met zonlicht. Hier meer patenten. Het is vast waar dat er met de zeldzame aard metalen ook goede resulaten zijn te behalen. Maar laten we er niet op willen wachten.

Leave a Reply