Groene Gift Aan Banken In De Maak

De telegraaf meldt dat huizenkopers in de toekomst misschien hogere hypotheken zullen kunnen afsluiten als het huis dat ze kopen relatief energie zuinig is.

"PvdA-Tweede Kamerlid Jacques  Monasch bracht in dat aan mensen die
een ‘groen’ huis kopen meer hypotheek gegeven kan worden, omdat ze geld
overhouden wegens de lagere energierekening."

Pardon? Als mensen geld overhouden omdat ze een zuiniger huis hebben dan willen ze dat misschien ergens anders aan uitgeven dan aan een hogere hypotheek! Dat is de manier waarop de huizen prijzen al jaren onnatuurlijk stijgen, omdat de banken elke lastenverlichting vertaalden in hogere hypotheeklasten. Eerst de rente aftrek, toen de afschaffing van aflossing, toen de verruiming van het aantal jaarsalarissen, en ook de renteverlagingen.

Mensen kunnen argumenteren dat deze regeling ertoe kan leiden dat huizeneigenaren gaan investeren in het zuiniger maken van hun huis om de prijs die ze ervoor kunnen krijgen hoger te maken, maar dat is een voorbeeld van klassiek keynsian "Eerst produceren, dan komt de vraag vanzelf" spilzuchtige strategie. Er ontstaat een reden om heel veel huizen aan te pakken die vervolgens toch niet gaan worden verkocht. Mensen zullen zich nog meer in de schulden steken.

Hypotheken moeten worden aangepakt zodat de koper het huis na 30 jaar zonder rente aftrek met de huidige maandelijkse lasten in bezit krijgt. Nu huren de meeste kopers, want ze lossen niet af. Men kan ook verplicht stellen dat hypotheken die niet leiden tot eigendom niet langer als zodanig kunnen worden beschouwd, maar onder de huurcontract regels moet vallen. Het lijkt alsof banken denken dat ze recht hebben op een deel van ons inkomen.

Als men duurzame investeringen wil stimuleren kan dat door het mogelijk te maken de initieele kosten van bv. zonnepanelen bij aanschaf bij de hypotheek op te tellen. Wat maakt 5000 Euro meer of minder uit? Dat stimuleert dan de meest kosten effectieve verduurzaming en geeft de koper onmiddelijke lastenverlaging omdat de investering over 30 jaar wordt gespreid. Dit kan men als het moet ook doen bij oversluiten. In dat geval is het misschien wel denkbaar dat de lastenverlichting door de investering in een hoger aflossings bedrag gaat zitten. Het beste voor duurzaamheid zou het echter zijn om de banken via een aantal wetten van hun commerciele houding te verlossen.

Leave a Reply