Update :
“The Company has already taken a series of positive and substantive actions and steps relating to its debt repayment plans, including the recent repayment of the Company’s mid-term notes in the principal amount of RMB 1.2 billion, which matured on May 3rd, 2015.” (bron)
We lezen dat de op een na grootste zonnepanelen fabrikant ter wereld ‘in de problemen zit’. Yingli Green heeft te veel schulden en verlies geleden..
“De onderneming weet niet zeker of het wel aan de betalingen kan voldoen, waardoor het mogelijk failliet gaat en onderdelen verplicht verkocht moeten worden. Mogelijk leveren deze bezittingen minder op dan waarvoor ze in de boeken staan.”
Maar wat is er nu eigenlijk gebeurt? Het bedrijf heeft fossiele resources kunnen gebruiken (via krediet) om met Aluminium, glas, silicium, EPA en andere grondstoffen en halfproducten zonnepanelen te maken. Die fossiele brandstof is verbrand, weg, in de atmosfeer. In ruil kregen we 7 keer dezelfde energie die we uit de panelen kunnen putten en gebruiken in het productie process. We sparen die (meest fossiele) energie dus die blijft over.
Productie van hernieuwbare energie bronnen is een belangrijkere taak dan die van een bank
De ‘schuld’ is niet echt van belang, normaal gesproken kan een bedrijf die niet terugbetalen, want er wordt geen fossiele brandstof gemaakt. Dus wat een bedrijf doet is winst maken dwz geld elders weghalen en naar de bank brengen. Dit heeft geen invloed op de consumptie van fossiele brandstoffen want de bank zal bij een geschikt project gewoon weer krediet aanmaken, de brandstof moet worden verbrand, als de ene bank het niet doet doet een andere het wel. Shuld is slechts een middel om de geldhoeveelheid te beheersen, iets dat moet omdat de macht van de banken daar van afhangt.
Het moment dat je beseft dat een schuld nooit kan worden afbetaald, tenzij je zelf fossiele brandstof kunt produceren weet je dat schulden slechts een beheersfunctie hebben
In de huidige omstandigheden zouden we slechts moeten kijken naar de WattPiek per Dollar/Euro output van zonnepanelen fabrieken. Die moet zo laag mogelijk zijn, en dat kan oa door energie optimalisatie, gebruik van hernieuwbare energie in het productie proces. Zo kan inefficiente productie worden vervangen door efficientere. Maar ‘schulden’ mogen geen rol spelen, we verlaten het fossiele tijdperk en het enige dat de fossiele sector mag doen is zoveel mogelijk energie ter beschikking stellen om zich zo snel mogelijk overbodig te maken.
Net als met landen moeten bedrijven die hernieuwbare energie bronnen maken worden geholpen zolang ze deze productie efficient aanpakken. Banken moeten gewoon nul rente leningen schrijven en hun bek houden.
Overigens is het dreigement van een faillisement nonsense. Het verkopen van een zonnepanelen fabriek in delen terwijl de vraag naar panelen nooit hoger is geweest? Het meest waardevolle dat je kunt doen met een failliete boedel waarmee je zonnepanelen kunt maken, is er zonnepanelen mee maken. Het enige alterntief zou zijn opkopen (tegen een frauduleus laag gewaardeerde prijs) en laten braakliggen. Dat hebben we al zien gebeuren met de thin-film fabriek van Helianthos.